Petrtýl (ANO): Všichni lidé chtějí výhody a služby, co poskytuje kraj

29.02.2024 21:03

Projev na 94. schůzi Poslanecké sněmovny 29. února 2024 – interpelace premiéra Fialy k rozpočtovému určení daní pro kraje

Petrtýl (ANO): Všichni lidé chtějí výhody a služby, co poskytuje kraj
Foto: anobudelip.cz
Popisek: František Petrtýl (ANO)

Vážený pane premiére,

obracím se na vás ve věci rozpočtového určení daní pro kraje, spíše bych to nazval spravedlivé rozpočtové určení daní. Já jsem chtěl tento bod zařadit na program jednání Sněmovny, což se nepodařilo, tak jsem rád, že tedy vás teď mohu interpelovat.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49995 lidí

Kraje vznikly v roce 2000 a tehdy se rozdělovaly finance podle nějakého klíče, který byl určený předem, a jedním z těch důležitých momentů a hlavním tím kritériem při tom rozdělování byl logicky počet obyvatel v tom jednotlivém kraji. Počet obyvatel se však v krajích od té doby velmi změnil. Jsou kraje, kde je nižší počet obyvatel, a jsou logicky kraje, kde je více obyvatel. Pro ty je to nevýhodné, ten současný klíč, protože ten klíč zůstal stejný. Pro ty, kde ubývá těch obyvatel, tak zase to výhodné je.

Já jsem ze Středočeského kraje a tam například od toho roku 2000 vzrostl počet obyvatel o 25 procent, což je prostě neuvěřitelné. Ale není to jenom Středočeský kraj. Například Jihomoravský a další kraje mají takovéto nárůsty, i když ne třeba tak velké. Například ve Středočeském kraji je mnoho obcí, kde vlastně vzrostl počet obyvatel násobně, jsou i rekordmani dvacetinásobně a podobně, což je neuvěřitelné.

Bohužel tento nárůst, toto je jenom pouze oficiální nárůst, ale bohužel jsou tam i lidé, kteří tam nejsou nahlášeni s trvalým pobytem. Ale všichni tito lidé chtějí logicky ty výhody a ty služby, co poskytuje kraj a největší problém je právě v oblasti veřejné dopravy.

Tak bych se vás chtěl, pane premiére, zeptat, jakým způsobem tento problém chcete řešit, protože si uvědomuju, že to není vůbec nic jednoduchého právě z toho důvodu... (Předsedající: Čas.) ...jak jsem říkal, že jsou kraje... (Předsedající: Čas.), ...pro které je to výhodné a pro které je to méně výhodné.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy