Pícl (ČSSD): Chceme být kolonií nadnárodních firem, nebo suverénní stát?

27.12.2016 16:49

Česká republika se dlouhodobě řadí mezi země s velmi nízkou sazbou firemní daně – daně z příjmu právnických osob. Ta je až o 16 procentních bodů nižší, než je evropské maximum na Maltě a o 14 procentních bodů nižší než jsou nejvyšší sazby ve Francii nebo Belgii.

Pícl (ČSSD): Chceme být kolonií nadnárodních firem, nebo suverénní stát?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Navíc máme pouze jednu sazbu, zatímco moderní progresivní zdanění se využívá v mnoha zemích Evropy – využívají ho např. Belgie, Francie, Nizozemí, Maďarsko, Litva, Portugalsko nebo Španělsko.

Daňové ráje

Do nedávno nastartované diskuze o globálním závodu ke dnu, který se stává stále více nebezpečnější, se vložila i významná mezinárodní organizace zaměřená na boj proti chudobě a nespravedlnosti ve světě Oxfam. Tato organizace ve své nejnovější studii představila seznam 15ti zemí světových finančních daňových rájů, které oslabují systém efektivní korporátní daně a identifikuje škody, které státům odvody do daňových rájů způsobují. Nadnárodní firmy dnes totiž využívají všechny možnosti jak neplatit žádné daně.

Jejich výzkum překvapivě ukázal, že mezi jedny z největších daňových rájů patří i země, o kterých se mnohdy v této souvislosti nemluví ¬– Nizozemsko, Lucembursko, Singapur či Hong Kong. Situace v těchto daňových rájích se podstatně liší například od systémů, které mají v Německu, Dánsku a Francii, kde obecně platí lepší standardy a vyšší daně, které zajišťují, aby nadnárodní korporace odváděly svůj spravedlivý díl do státního rozpočtu.

Analýza také zjistila, že 90 % největších světových společností „daní" právě v daňových rájích.

Na základě těchto zjištění Oxfam vyzývá ke globální daňové reformě vůči daňovým rájům, k vyšší dani z příjmů právnických osob a národním daňovým základům a obecně k veřejné transparentnosti. Další důležitá doporučení jsou vyšší a progresivnější zdaňování, zveřejňování výročních zpráv ve všech zemích, kde firma působí a především danění tam, kde je vykonávána ekonomická aktivita, aby nedocházelo k přesouvání finančního kapitálu a jeho danění tam, kde jsou daně nižší.

Progresivní zdanění firem

Představa některých našich pravicových ekonomů o tom, že nízké firemní daně nám zajistí korporátní vděk, je spíše z říše snů a není založena na realitě. Připomeňme si jen, že za vlád ODS se daně snižovaly a jediný výsledek, který to přineslo, bylo, že počet firem registrovaných v daňových rájích narostl.

Jestliže se neustále bavíme o tom, že patříme na západ, tak rovná daň se nachází ve státech na východ od nás. Moderní progresivní zdanění se nachází na západě. Jestli nás tedy v současnosti někdo táhne na východ, tak je to právě pravice tím, že nechce na progresivní zdanění přistoupit.

Moderní daně musí být progresivní, které nedopadají na malé a střední podniky, ale naopak jim ulehčují podnikání, usnadňují těžké začátky podnikání a podporují odvětvovou a regionální rozmanitost. Naším zájmem musí být zvýhodnění malý a středních firem v celé ČR, ne jejich trestání. Pokud o malé podnikatele pečují v zahraničí a vyplácí se jim to, proč my bychom měli být výjimkou. Stabilní síť malých a středních podniků je předpokladem stabilního hospodářství. Progresivním zdaněním podpoříme stabilitu a regionální vyrovnanost.

Neochota k vyššímu zdanění velkých firem je o naší dobrovolnosti nechat se vydírat. Velké korporace si u nás za dvacet let vylobbovaly snížení korporátní daně z 45 % až na dnešních 19 %. Měli bychom být tedy v této otázce konečně více sebevědomí.

Nejedná se o žádné trestání úspěšných. Pokud má stát dobře fungovat a plnit to, co od něj jeho občané očekávají, musí se rozhodnout, zda chce být rozvojovou zemí, a nebo zda chce mít kvalitní veřejné služby, fungující zdravotnictví, školství, infrastrukturu. To ovšem také něco stojí. Současný daňový mix je ale nastaven tak, že poškozuje nízkopříjmové skupiny ve prospěch velkých a bohatých. Je proto načase to radikálně změnit! Nechceme být kolonií nadnárodních firem, chceme být suverénní stát!

Michal Pícl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…