Pícl (ČSSD): Které státní podniky privatizovat a které ne?

26.07.2016 22:00

V minulosti zacházely pravicové vlády s majetkem státu často jako s kořistí, kterou je třeba roztrhat na kusy. Ve fungující smíšené tržní ekonomice je obvyklé, že stát vlastní podnikatelská aktiva nejen za strategických důvodů, ale i za účelem dividendových výnosů.

Pícl (ČSSD): Které státní podniky privatizovat a které ne?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

S důsledky kuponové privatizace a s výsledky některých pokusů privatizovat významné firmy a odvětví se potýkáme do dneška. Byla to až vláda sociální demokracie, která po periodě divokého kapitalismu dokázala, že privatizace může být i o něčem jiném, než o pouhém rozdání majetku spřízněným zájmovým skupinám. Privatizována byla například významná část finančního sektoru prostřednictvím strategických vlastníků a tento sektor dnes vykazuje solidní výsledky.
Česká republika patří k zemím, kde je podíl státního vlastnictví ve firmách spíše pod průměrem. Stát si drží svůj podíl v cca 290 podnicích. Je možné, že v budoucnu může význam některých svých podílů v těchto firmách přehodnotit a přistoupí k optimalizaci tohoto portfolia. Stejně tak ale není vyloučeno, že by se mohl naopak v budoucnu snažit získat opět vliv v některých firmách strategického významu, kde dříve ztratil vliv a kde vnímá potřebu znovu obnovit svůj vliv. Ať již ze strategických, nebo bezpečnostních důvodů.

V současné době není důvod ani pro privatizaci, ani pro opětovné získání kontroly kvůli energetické a surovinové bezpečnosti či potřeby vlastnictví kritické infrastruktury státu. I když vnímám snahy některých politiků mimo ČSSD rozprodat namátkou Čepro, MERO, či Letiště, je dobře, že tato vláda jako celek přistupuje ke státnímu majetku racionálně – tj. bez ideologických předpojatostí – a získání státní kontroly podniků ani privatizace jiných zkrátka není na pořadu dne.

A tak si stát nechává kontrolu v podnicích strategického významu: zde se jedná o podniky odvětví síťového charakteru: ČEZ, a.s., MERO ČR, a.s. nebo ČEPRO, a.s., Letiště Praha a Český aeroholding; stejně tak i v České poště, Lesích ČR, či v s. p. Povodí, které plní významnou službu veřejnosti, případně spravují určitý typ společenského zájmu a mají tedy pro stát strategický význam. Zvláštním případem je Budějovický Budvar, kde prvořadým zájmem státu musí být chránit uznávanou značku a tradiční výrobu.

Primárním cílem vlastnické účasti státu v podnicích není bezpodmínečně vytváření zisku, nicméně i stát musí ke svému vlastnictví přistupovat jako řádný hospodář a přiměřená ziskovost je žádoucí. Výsledky hospodaření pak ukazují, že podniky jako je např. Budějovický Budvar, ČEZ, ČEPRO apod. přinášejí státu značný zisk, který není pro hospodaření státu zanedbatelný.

Ing. Michal Pícl, předseda Ústřední odborné komise pro evropské záležitosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby