Pieter (SLK) je lídrem kandidátky STAN/SLK v Libereckém kraji

04.08.2017 20:19

„Přál bych si takový volební výsledek, který umožní přenést dobrou praxi Starostů a nezávislých z řízení obcí, měst a krajů i na celostátní úroveň. Budu vděčný všem voličům, kteří přijdou a využijí svého práva volit. Pokud to bude hlas pro starosty, tak to bude hlas pro dobrou správu státu a pro budoucnost nezatěžující naše děti.“ M.Pieter

Pieter (SLK) je lídrem kandidátky STAN/SLK v Libereckém kraji
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Marek Pieter

V roce 1998 byl zvolen poprvé do zastupitelstva města Desná a stal se také radním. Do pozice starosty byl poprvé zvolen po čtyřech letech v roce 2002 a následně i v dalších volbách v roce 2006 a 2010. V krajském zastupitelstvu Libereckého kraje působí od roku 2007. V návaznosti na zvolení do funkce ekonomického náměstka hejtmana rezignoval v prosinci 2012 na post desenského starosty. Za období jeho starostování byla Desná velice úspěšná v čerpání dotací a podařilo se realizovat několik pilotních projektů, které výrazně přispěly ke zkvalitnění života obyvatel.

V roce 2008 Marek Pieter spoluzakládal úspěšné hnutí Starostové pro Liberecký kraj, jehož byl místopředsedou a od roku 2014 je jeho předsedou. Starostové pro Liberecký kraj vyhráli krajské volby v roce 2012 a 2016 s výraznou převahou, Pieter se tak stal nejprve náměstkem hejtmana pověřeným řízením resortu ekonomiky, správy majetku a informatiky a následně po volbách v roce 2016 byl zvolen do funkce náměstka hejtmana pověřeného řízením resortu dopravy, investic a veřejných zakázek. Po odvolání Z. Kocumové náměstkyně pověřené řízením resortu zdravotnictví (11/2014) dostal za úkol i správu tohoto resortu do doby zvolení nového náměstka p. Tulpy (2/2015).

Mezi významné úspěchy pod jeho vedením bylo nastavení otevřených veřejných zakázek, které začalo spravovat oddělení veřejných zakázek Libereckého kraje oproti předchozím externím administrátorům a tím bylo dosaženo úspory přes 400 mil. Kč. Zavedení kontrolních a informačních rozhraní – transparentního účtu Libereckého kraje, rozklikávacího rozpočtu, připomínkování rozpočtu občany nebo mapy investic. Zavedením elektronických aukcí i např. na nákup telekomunikačních služeb Liberecký kraj ušetřil přes 15 mil. Kč za výrazně rozšířené poskytované služby.

Snížení provozních výdajů organizací a Krajského úřadu (oproti roku 2012 cca -250 mil. Kč), snížení dluhů (-357 mil. Kč) Libereckého kraje, a přitom prosazení výrazného posílení investic, grantového fondu a kapitálových výdajů. Každý rok hospodaření pod jeho vedením skončil s výrazným kladným rozdílem. Rekordním se stal rok 2016 a to s výsledkem hospodaření + 871 mil. Kč.

S jeho týmem se mu povedlo změnit směrnici o veřejných zakázkách, přes odbor informatiky zavést uveřejňování objednávek a smluv nad 30 000 korun ještě před účinností zákona. Zavedením nákupu elektřiny a plynu na komoditní burze se u Libereckého kraje, jeho škol a domovů důchodců ušetřilo více jak 153 mil. Kč.

Mezi nejvýznamnější investice za toto období můžeme zmínit realizace stavby lůžkového hospice, Evropského domu, zateplení několika škol a domovů důchodců, výstavbu nového objektu chráněného bydlení v Hodkovicích nad Mohelkou, rekonstrukci krytiny a střešního pláště na budovách Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, rekonstrukce objektu pro operační středisko Zdravotnické záchranné služby, zateplení vybraných objektů Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. atd.

V letošním roce vedle řízení rekordního počtu realizací silničních staveb (73 staveb za 825 mil. Kč) je hlavním tématem zajištění udržitelné dopravní obslužnosti s analýzou a možnosti vzniku krajského dopravce v autobusové dopravě, které se jako náměstek věnuje.

Marek Pieter (44 let)
Ženatý – čtyři děti
Bydliště - Jablonec nad Nisou
Předseda politického hnutí Starostové pro Liberecký kraj
od 2006 – členem MENSA České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…