Pilc (Svobodní): Odtékání zisků z ČR?

03.01.2016 10:59

Zahraniční vlastníci firem z Česka stahují zisky, tím prý odtéká kapitál z ČR a nic z toho prý nemáme.

Pilc (Svobodní): Odtékání zisků z ČR?
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Zahraniční vlastníci si následně tyto zisky v korunách mění na eura a dolary a tím prý oslabují korunu (a to má být prý další negativní efekt). Prodávají korunu, kupují euro; nabídkou, prodejem koruny tlačí její cenu dolů. (Otázka je, jestli náhodou zahraniční vlastníci pouze nereagují na něčí poptávku po korunách, ta poptávka totiž zase tlačí cenu koruny nahoru.) A co se děje s těmi korunami, které od těch zahraničních vlastníků někdo kupuje? Nekupuje tyto koruny náhodou někdo, kdo si za tyto koruny chce koupit něco v ČR? Třeba zaplatit za nocleh v českém hotelu nebo si postavit hotel v ČR?

Zahraniční vlastníci firem z Česka si svůj zisk, svůj kapitál v korunách vyměňují za kapitál v eurech nebo dolarech, protože chtějí platit eurem v zemích, kde se používá euro a chtějí platit dolarem v zemích, kde se používá dolar. Koruny si od nich kupují lidé, kteří chtějí těmito korunami platit v Česku.

Není důvod bát se odtékání zisků z ČR. Určitě by bylo ale vhodné lákat kapitál do Česka například stejně nízkými daněmi pro všechny: nižší daní z příjmu firem, nižší daní z dividend, nebo zrušením daně z dividend. Nízké daně pro všechny budou výhodné i pro české občany i pro zahraniční investory. Oproti tomu investiční pobídky by zvýhodňovaly investory na úkor všech ostatních českých daňových poplatníků.

Autor je místopředseda krajského sdružení Svobodných v Ústeckém kraji

vyšlo na blog.idnes.cz a na Profilu PL politika.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.