Piráti: Autorský zákon nabobtná. Parlament projednal prodloužení copyrightu a osiřelá díla

02.03.2014 18:00

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu dne 27. 2 projednal vládní návrh novely autorského zákona. Novela podle zadání z Bruselu prodlužuje copyright k hudebním nahrávkám z 50 na 70 let a k hudebním dílům s textem podle smrti posledního z autorů. Zavádí však také pro knihovny a jiné veřejné instituce možnost užívat osiřelá díla.

Piráti: Autorský zákon nabobtná. Parlament projednal prodloužení copyrightu a osiřelá díla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

*Prodloužení copyrightu vydavatelů na hudební nahrávky. Díky prodloužení copyrightu mají nadnárodní nahrávací společnosti prakticky zadarmo dalších 20 let monopolu komerčního využití nahrávek Beatles apod. Zpravodaj návrhu Jiří Pospíšil uvedl, že prodloužení monopolu je výsledkem úspěšného lobbingu nahrávacích společností na úrovni Evropské unie. Ostatně i důvodová zpráva zdůvodňuje prodloužení poklesem příjmů nahrávacích společností za posledních několik let. Česká republika byla v Evropské unii součástí blokační menšiny, nicméně následně byla přehlasována.

*Spadne Dvořákova Rusalka zpět do copyrightu? Pokud copyright platil aspoň na jednu složku hudebního díla s textem (opera, opereta, muzikál), obnoví se u zbývajícíh složek. V praxi to např. znamená, že pokud se na hudbu již copyright nevztahuje, ale libretista zemřel mnohem později než skladatel, copyright na hudbu se obnoví a bude trvat ještě 70 let po smrti libretisty. Zpravodaj Jiří Pospíšil uvedl, že mu to přijde jako dobrý nápad. Ministerstvo kultury není schopné jednoznačně říci, zda se tak obnoví i copyright na hudbu k opeře Rusalka složené v roce 1900, když copyright na libretto vyprší až v roce 2020.

*Knihovny získají možnost užívat osiřelá díla. Podle nové právní úpravy budou mít knihovny, vysoké školy a jiné veřejné instituce právo užívat díla, u kterých není znám autor nebo ho není možné nalézt (osiřelá díla). Dosud taková díla nebylo možné vůbec užívat, protože nebylo možné získat autorův souhlas. Nově po tzv. důkladném vyhledávání v členském státě bude moci být dílo umístěno i na Internet.

Uvedené změny rozšíří již tak komplikovaný autorský zákon na 72 stran, přičemž ministerstvo kultury připravuje ještě další velkou novelu. Copyright nebyl na evropské či světové úrovni po nástupu informačních technologií nijak reformován. Změnu by mohla přinést probíhající konzultace Evropské komise, kde mohou občané vyjádřit svůj názor na copyright. Evropské Pirátské strany vyzývají veřejnost k účasti v této konzultaci.

"Míra účasti dokazuje, že toto téma je pro občany důležité. Evropské komisi bylo doručeno již kolem 10 000 odpovědí. Přitom běžně se Evropské komisi povede ve veřejné konzultaci vybrat nanejvýš pár stovek odpovědí," uvádí odborník na svobodnou kulturu a dvojka pirátské kandidátky do Evropského parlamentu Marcel Kolaja, který se ve spolupráci s poslankyní Evropského parlamentu za švédskou Pirátskou stranu Amelií Andersdotter konzultací Evropské komise zabývá. Konzultace je otevřena do 5. března.

Nelze se ubránit dojmu, že předložené návrhy změn jeho současné nefunkční podoby jsou jen nepříliš dobré záplaty (osiřelá díla), nebo jsou dokonce zcela nelogické a škodlivé (prodlužování copyrightu). Poslanci se ovšem zjevně zalekli skutečnosti, že Evropská komise zahájila s Českem řízení kvůli zpoždění s transpozicí evropských směrnic, a výbor tak návrh s minimální rozpravou schválil. Stalo se tak přesto, že je veřejným tajemstvím, že jde převážně o nesmyslné příkazy Evropské unie, které jsou výsledkem vydavatelské lobby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…