Piráti: Boj proti korupci nikdy nekončí

12.12.2021 14:03 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výsledkům a dalším cílům boje proti korupci

Piráti: Boj proti korupci nikdy nekončí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Vždycky se najdou lidé a skupiny, kteří chtějí nezákonné výhody a okrádat všechny ostatní. A ze zkušenosti víme, že může jít o řadové úředníky nebo třeba o složité organizované skupiny s politiky v čele a doplácí na to ostatní lidé, kteří jsou poctiví.

Dlouhodobým národním cílem je proto nastavit zákony, aby odklánění milionů z peněz daňových poplatníků nebylo pravidlem, ale výjimkou, která se tvrdě trestá. Mezinárodní den proti korupci každoročně 9. prosince problémy při boji s korupcí připomíná. Dva ze tří občanů v korupci stále vidí zásadní problém.

Piráti jdou tvrdě po tom, aby se normální lidi nemuseli bát, že se korupčníkům připletou pod nohy, a aby se naopak báli korupčníci, že se okrádání státu a občanů stane minulostí. Jde nám o princip, ne o konkrétní partu a vždy kopeme za zájmy občanů.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

  • Před čtyřmi lety jste nás poprvé pustili do Sněmovny a my jsme slíbili, že proti korupci budeme bojovat. I z opozičních lavic se nám tento slib podařilo splnit když jsme očistili účelové výjimky ze zákona o evidenci skutečných majitelů tak, aby žádný politik nemohl lhát o tom, že firma není jeho. Prosadili jsme, aby dotace čerpaly pouze firmy s identifikovatelnými vlastníky.
  • Protlačili jsme Sněmovnou zrušení výjimek z registru smluv, povedlo se prosadit námi iniciovaný nominační zákon, který výrazně bojuje proti politickým trafikám, několikrát jsme upozorňovali a vyzývali české úřady k zastavení vyplácení sporných dotací.
  • Upozornili jsme na předražený nákup respirátorů ze strany Ministerstva zdravotnictví a na řadu dalších předražených zakázek na dalších ministerstvech. Vedli jsme vyšetřovací komisi v kauze OKD a podali 14 trestních oznámení. Měříme všem padni komu padni.
  • Díky našemu návrhu na zavedení elektronického stavebního deníku u nadlimitních veřejných zakázek se výrazně omezí prostor pro korupci. Za celou naši práci v této oblasti jsme dostali cenu Rekonstrukce státu, která politiky bedlivě sleduje.
  • Vláda, které se účastníme, se k problematickým kauzám staví čelem a u svých lidí vyžaduje, aby si vyřešili střet zájmů, aby měli lidé důvěru, že problémy vyřešíme spravedlivě, abychom opravdové kauzy řešili a falešná obvinění rozkryli a rozptýlili.

Ačkoliv se toho povedlo udělat dost, rozhodně jsme neskončili. Víme, že některé věci jsou jen na papíře a nefungují tak, jak mají, a změna je běh na dlouhou trať. Dál budeme koukat mocným ostatním pod ruce a hlídat, aby dodržovali zákony. V tomto volebním období se vláda zavázala prosadit třeba rozklikávací rozpočty státních institucí, lepší ochranu oznamovatelů korupce a jasné záruky nezávislosti státních zástupců.

Držíme kurz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…