Piráti: Celostátní fórum poprvé online. Strana odsouhlasila založení politického institutu

10.01.2021 12:04

V sobotu se konalo pirátské Celostátní fórum (CF), tedy celorepublikový sjezd strany a jejích příznivců. Akce byla poprvé v historii online.

Piráti: Celostátní fórum poprvé online. Strana odsouhlasila založení politického institutu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Během ní bylo například schváleno založení prvního pirátského politického institutu, představeni lídři pro volby do Sněmovny a jednalo se i o možné předvolební koalici se STAN. Vyhodnocovaly se rovněž výsledky krajských či senátních voleb nebo pirátské působení v koronavirové krizi a činnost v Evropském parlamentu.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

Důležitým bodem jednání CF bylo založení prvního pirátského politického institutu. To podpořili v hlasování i straníci. Projekt představila první místopředsedkyně strany Olga Richterová a pražský zastupitel Daniel Mazur. Richterová jej uvedla jako think-tank zaměřený na dlouhodobé vize, hodnoty, zásady a specifické pirátské ideje: „Na formální úrovni budeme moci podporovat profesionalitu, participaci členů a příznivců a zapojovat do naší činnosti dobrovolníky. Spolupracovat chceme i na akademické úrovni s vědeckou obcí. Mezi konkrétní aktivity budou patřit přednášky, panelové diskuse, školení, semináře, publikační i poradenská činnost.”

V následujícím půlroce podle ní Piráty čeká série procesních úkonů jako změna stanov k rejstříkovému soudu a poté výběr lidí do orgánů institutu, výběrové řízení na ředitele či ředitelku a ustavení akademické rady a dobrovolnického kruhu. „Na dosavadní práci na vytvoření institutu se podílela řada mých pirátských kolegů, kterým patří velký dík. Bez dobrovolnické práce by institut nemohl vzniknout,“ doplnila Richterová.

V rámci akce se také diskutovalo o možné předvolební koalici s hnutím STAN. Senátor a předseda volebního výboru Lukáš Wagenknecht zase shrnul postřehy z loňské kampaně do krajských zastupitelstev. Stejně tak se představily jednotlivé krajské zastupitelské kluby. Wagenknecht následně i s novou pirátskou senátorkou Adélou Šípovou popsal výsledky Pirátů v horní komoře Parlamentu. Šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek obdobně shrnul práci Pirátů ve Sněmovně. Úspěchy v Evropském parlamentu pak přednesli pirátští europoslanci Marcel Kolaja, Mikuláš Peksa a Markéta Gregorová.

Celostátního fóra se zúčastnila také řada hostů jako například předseda STAN Vít Rakušan, ekonomka Danuše Nerudová či Filip Matějka nebo belgický europoslanec Philippe Lamberts, prezident skupiny Zelení/Evropská svobodná aliance v Evropském parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky