Piráti: Europarlament opět podpořil Ukrajinu

17.02.2023 11:33 | Tisková zpráva

Evropská unie by měla přijmout již desátý balík protiruských sankcí do konce února. V dnešním usnesení k tomu vyzval Evropský parlament. Ten také výslovně podtrhl roli ruského prezidenta Vladimíra Putina v celém konfliktu.

Piráti: Europarlament opět podpořil Ukrajinu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

On, stejně jako další ruští i běloruští představitelé, musí podle europarlamentu nést odpovědnost za trestný čin válečné agrese, který spáchali. Usnesení dnes podpořili také pirátští europoslanci, kteří vyzvali k co nejdřívějšímu ukončení války.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20109 lidí

"Ruská nesmyslná válka už stála život tisíců civilistů a statisíců vojáků. Věřím, že Vladimir Putin nečekal, jak moc se proti němu Evropa spojí. Ukázalo se ale, že dokážeme táhnout za jeden provaz. Nyní je klíčové, aby naše podpora nepolevila. A to ať už jde o přímou vojenskou pomoc, další sankční balíčky a hlavně efektivní vymáhání již schválených sankcí, aby je nikdo nemohl obcházet a na válce vydělávat. Bez podpory Západu totiž Ukrajina nevyhraje. Ukrajina přitom bojuje i za nás, za naše hodnoty a za náš mír. Věřím, že ještě letos uspěje,” říká europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Podle jeho kolegyně europoslankyně Markéty Gregorové se válka právě nyní nachází v rozhodujícím stádiu. "Musíme udělat vše pro to, aby tento rok válka skončila. V opačném případě je zde velké riziko, že se přetaví do nějaké formy zamrzlého konfliktu, se kterým je velmi obtížné pohnout. Tuto variantu tedy nemůžeme v žádném případě dopustit. Pokud Ukrajina nepřejde do ofenzivní fáze, je jedinou cestou k míru její neustávající podpora. Především pak výrazné přitvrzení protiruských sankcí, a to bez jakéhokoli porušování zákazů obchodování či vývozu součástek. Pomocí těchto kroků můžeme zajistit Ukrajině vítězství,” věří Gregorová.

Již desátý balík sankcí postihne desítky elektronických součástek, používaných v ruských zbraních, jako jsou drony, rakety, vrtulníky či termické kamery a zaměřovače. Balík obsahuje také další postihy vůči konkrétním osobám. "Ruskou ekonomiku se nám daří cíleně zasahovat sankčními balíčky a plánujeme v tom jako Evropa pokračovat. Ukrajina musí zvítězit a my máme morální povinnost jí v tom pomoci. Chceme dále posílat na Ukrajinu humanitární i vojenskou pomoc, protože co si budeme nalhávat – Ukrajina brání hranice svobodné demokratické Evropy," dodává europoslanec Mikuláš Peksa.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.