Piráti: Kdo peníze čerpá, nesmí zároveň rozhodovat

09.04.2019 6:31

Komentář na facebookovém profilu k evropským dotacím

Piráti: Kdo peníze čerpá, nesmí zároveň rozhodovat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Evropa potřebuje jasná a přísná pravidla pro dotace a lobbistické aktivity. Kdo peníze čerpá, nesmí zároveň rozhodovat. Případy střetu zájmů a nezákonného čerpání dotací musí podle nás být rozklíčovatelné také ve strukturách dceřiných společností a svěřeneckých fondů, protože právě nejasné majetkové struktury jsou největší slabinou transparentnosti rozpočtových výdajů.

Poskytneme proto plnou podporu Evropskému veřejnému žalobci, OLAF i Evropskému účetnímu dvoru. Zasadíme se o to, aby tyto instituce byly nezávislé a měly silné pravomoci.

Až 80 % prostředků z rozpočtu EU se rozděluje ve sdíleném řízení s členskými státy a jejich místními samosprávami. Společně s pirátskými zastupiteli na všech úrovních se v Česku budeme usilovat o to, aby se evropské prostředky dále neztrácely a byly vynakládány maximálně účelně.

Místo dotací soukromému sektoru preferujeme přechod k podpoře ve formě výhodných půjček či bankovních záruk pro malé a střední podniky. Tyto formy podpory jsou totiž rozpočtově efektivnější, odolnější vůči finanční kriminalitě a nenarušují hospodářskou soutěž mezi firmami.

A co vy, také chcete, aby Evropa se svými penězi hospodařila transparentněji? Rozhodnete již v květnu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…