Piráti: Městské firmy jsou hračky v rukách politiků

05.05.2018 11:25

Situace v KV Areně v plném světle dokazuje, co se stává s městskými firmami, když jsou v rukách politiků. Pirátská strana na všech úrovních kritizuje propojení politiky a státních/krajských/obecních podniků. V Karlových Varech se městské firmy staly již nedílnou součástí politického obchodu, na kterém se za posledních osm let nic nezměnilo.

Piráti: Městské firmy jsou hračky v rukách politiků
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Do všech důležitých městských firem, které mají na starost správu některého z městských majetků, bylo jejich vedení dosazeno přísně politicky, v některých případech bez nároků na větší odbornost. Z některých městských firem se pak staly doslova hračky v rukách některých politiků, čemuž odpovídá jejich personální nebo nákupní politika.

Jednatel KV Areny je od roku 2012 zároveň radním města, což v sobě střetává správce městského majetku a toho, kdo jeho práci kontroluje. Tento stav byl posílen po volbách 2014, kdy se jednatelem stal Vladimír Kvasinčka, kterého se nepodařilo po celé řadě kontroverzních kroků ani odvolat, ani přetvořit KV Arenu v příspěvkovou organizaci města. Nejnovější krok s přejmenováním haly bez vědomí vlastníka-města jen dokazuje, že v tuto chvíli už koalice KOA-exANO-ČSSD-KDU-ČSL nefunguje.

Piráti v Poslanecké Sněmovně předložili vlastní návrh nominačního zákona, který má zajistit jasná kritéria pro přijímání členů do kontrolních a správních rad státem ovládaných podniků a zásadně přispět k jejich transparentnímu fungování. Podobný krok budou Piráti prosazovat i v Karlových Varech. „Městské firmy nemohou být předmětem rozdělování politické kořisti, ale musí šetrně a transparentně fungovat pro dobro občanů našeho města. Nemůžeme a nebudeme tuto zažitou praxi podporovat. Případ KV Areny ukazuje, jak nekompetentní politické vedení může být a jak je obtížné řešení, pokud primátor nechce řešit problém se svými koaličními „partnery“,“ uvedl Jindřich Čermák, lídr Pirátů pro komunální volby v Karlových Varech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.