Piráti: Ministerstvo vnitra nezvládlo včas zrealizovat projekty

08.12.2020 18:49

O ročním odložení projektů e-Sbírka a e-Legislativa na 1. ledna 2023 dnes na jednání sněmovního Podvýboru pro digitalizaci justice a e-Sbírku informovali zástupci Ministerstva vnitra.

Piráti: Ministerstvo vnitra nezvládlo včas zrealizovat projekty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Účelem projektu je zajistit funkční portál obsahující závazná elektronická znění právních aktů vyhlašovaných ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv. Zavedení e-Legislativy má vést k elektronizaci a zpřehlednění celého procesu tvorby i projednávání právních předpisů, a snížit tak počet chyb v legislativním procesu.

Anketa

Souhlasíte se zavřením všech hospod ve 20:00?

68%
32%
hlasovalo: 20002 lidí

„Výsledek dnešního jednání je vizitkou nezvládnuté vládní politiky v oblasti digitalizace. Nyní půl roku po termínu pro nasazení do testovacího provozu stále není software pro Poslaneckou sněmovnu a Senát k dispozici. Uspěchané nasazení by znamenalo, že zákonodárci budou nuceni jeho funkčnost zkoušet ‚za pochodu'. Pokud by se něco pokazilo, máme tady kolaps celého legislativního procesu,“ vysvětlil předseda Podvýboru pro digitalizaci justice a e-Sbírku Pirát František Navrkal.

Ministerstvo se brání tím, že celý projekt zbrzdila situace způsobená pandemií koronaviru. Jak uvádí ovšem poslanec Pirátů, ministerstvo se potýkalo se zpožděními již před vypuknutím nákazy.

„Ministerstvo obhajuje prodlevy koronavirem. Realita je ovšem taková, že k nedodržování termínů docházelo dávno před ním a projekt nabíral vážné zpoždění už v létě minulého roku. Přesto jsme místo návrhů řešení až do poslední chvíle ze strany ministerstva poslouchali ujištění, že se všechno daří, stále je dostatek času a e-Sbírku nebude potřeba znovu odkládat. Po dnešku je všechno jinak,“ doplnil Navrkal.

„Ministerstvo viditelně nemá na vedení obdobného záměru personální kapacity a štědře financovaný projekt provází od počátku problémy. Za zmínku také stojí, že dodavatelem projektu je stejný subjekt, který původně zajišťoval katastrofálně připravený e-shop na dálniční známky,“ upřesnil další člen podvýboru Pirát Ondřej Profant.

Nastalou situací se dle přijatého usnesení podvýboru má dále zabývat Ústavně právní výbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…