Piráti Plzeň: Zastrašování na Piráty nefunguje

28.03.2019 22:44

Co všechno může způsobit nevinná, veřejnosti dostupná tisková konference a na ní položená trefná otázka? Prudkou reakci ODS v čele s náměstkem Pavlem Šindelářem a mocným mužem z teplárny Romanem Jurečkem.

Piráti Plzeň: Zastrašování na Piráty nefunguje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Na začátku bylo naše tradiční setkání s novináři před konáním městského zastupitelstva. Hned na začátku jsme oznámili, že hodláme prověřit informace, které se k nám dostávaly z různých zdrojů. A to, zda se v Plzni spalují ostravské kaly. Jako zastupitelé máme ze zákona právo pokládat vedení města a představitelům městských firem a organizací dotazy.

Jádrem spekulací je podobnost kontejnerů, kterými vozí firma AVE CZ kaly z ostravských lagun, s těmi, jaké používá koncern EPH u nás v Plzni. Lidé se pochopitelně obávají, informace mají kusé a vědí, že firma AVE CZ, dceřiná firma holdingu EPH, má se spalováním kalů trable. Proto bylo našim hlavním cílem tyto spekulace vyvrátit a nechat si dát od odpovědných politiků jasnou odpověď.

Reakce náměstka Šindeláře i pana Jurečka byla tradičním odrazem, jak ODS přistupuje k informování občanů. Místo věcné odpovědi a informování veřejnosti Piráty napadl, aniž by otázka veřejně zazněla, a začal vyhrožovat „právními kroky“.

Pokud koaliční politici nemají dostatek slušnosti a odvahy odpovědět na dotazy znepokojené veřejnosti, tak je to pochopitelná role opozice. Piráti nejsou v politice proto, aby se schovávali za záda kmotrů. Připadá nám, že celé vyhrožování je snahou nás umlčet. Nenecháme omezovat naši svobodu projevu a právo vykonávat takovou politickou práci, jakou od nás občané očekávají.

Usilovali jsme také o kontrolu městských firem v podobě míst v dozorčích radách. Nyní se krásně ukazuje, jaký by měla naše práce smysl – podobné spekulace bychom dokázali mnohem dříve filtrovat a dávat občanům patřičné informace včas. Koalice nás do dozorčí rady teplárny nepustila a nyní se diví, že se ptáme na informace, ke kterým nemáme přístup. Politika je věc veřejná, proto se ptáme veřejně.

V zájmu teplárny i vedení města mělo být otevřené a poctivé informování veřejnosti k předejití různých fám. Snahou Pirátů bylo tyto fámy rozptýlit, což se díky jejich činnosti povedlo. Představitelům města, teplárny a dalších organizací můžeme slíbit, že se zastrašit nenecháme a i nadále se budeme ptát na všechno, co zajímá nejen naše voliče, ale všechny obyvatele Plzně.

Pavel Bosák
Pavel Šrámek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…