Piráti: Pojďme udělat české porodnictví lidštějším

01.12.2021 5:36 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k českému porodnictví

Piráti: Pojďme udělat české porodnictví lidštějším
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Pro jakékoliv násilí na ženách nesmí být v naší společnosti místo. Je přitom smutným faktem, že takové násilí každý den probíhá. Může přitom mít mnoho forem, o kterých se ani dnes dostatečně nemluví.

Jednou z takových forem je i násilí poznamenávající reprodukční zdraví a s ním související práva žen. Současná praxe v porodnictví v Česku si drží dobrou pověst z tradice, ale i dobrá tradice potřebuje průběžnou revizi, která zohledňuje proměnu standardů péče v souladu s vědeckým poznáním. Ta současná totiž často nekoresponduje s doporučenými praktikami Světové zdravotnické organizace a už vůbec ne s přáními samotných žen.

Porodnické násilí má mnoho podob. Ať jde o nucené sterilizace, kdy se obětem přiznalo právo na odškodnění až nedávno, omezování možnosti plánovaného rodičovství související s dostupností antikoncepce, osvětou, prenatální diagnostikou či dostupností interrupcí nebo dostupost moderní péče během těhotenství a během porodu. Každý den dochází k řadě zbytečných zákroků, zákroků bez informovaného souhlasu žen, užívají se zakázané postupy, dochází k narušování soukromí a práva na rozhodování o vlastním těle. Negativní zážitky žen z takových situací přitom mohou negativně ovlivnit stabilitu rodiny v nejcitlivějším poporodním období.

Tohle přece nechceme.

Pojďme v českém porodnictví prosadit revizi rutinní péče. Chceme péči založenou na vědeckém poznání a dle současných standardů dobré praxe, která je v řadě evropských zemí dnes již běžná. Chceme partnerský přístup k rodičům tak, aby ženy mohly rodit v bezpečí a důstojných podmínkách.

Už v minulosti jsme našimi návrhy přispěli k lepší dostupnosti péče porodních asistentek (https://bit.ly/PirPorodniAsistentky). To ale rozhodně nestačí. Proto jsme do programového prohlášení budoucí vlády prosadili, že podpoří ženy v jejich volbě poskytovatele péče v těhotenství.

Pojďme udělat české porodnictví lidštějším.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.