Piráti: Protikorupční opatření v Evropském parlamentu jsou nedostatečná

08.05.2023 16:02 | Tisková zpráva

Pirátští europoslanci představili vlastní vizi protikorupčních pravidel pro Evropský parlament a Evropskou komisi. Pravidla by se měla vztahovat na politiky a vysoko postavené úředníky.

Piráti: Protikorupční opatření v Evropském parlamentu jsou nedostatečná
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Pirátský plán je reakcí na opatření navržená předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsola po korupčním skandálu Katargate. Tato opatření jsou podle pirátských představitelů nedostatečná.

„Navržená pravidla jsou dobrým základem pro další politickou diskuzi. Oceňuji, že návrh obsahuje i opatření podobná těm, která Piráti prosazují již několik let. Stále však navržená pravidla považuji za nedostatečná. Proto Piráti vypracovali vlastní sadu protikorupčních opatření. Stěžejním je propracovaný systém uživatelsky přívětivého zveřejňování informací týkající se výkonu funkce. Jde například o registr schůzek s lobbisty či přiznání majetku úředníků na začátku a na konci mandátu. Všechny údaje a informace by měly být jednoduše dostupné, aby je občané, novináři a kontrolní organizace mohli pravidelně analyzovat,” vysvětluje kvestor Evropského parlamentu a europoslanec Marcel Kolaja.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28040 lidí

Plán obsahuje také povinné zveřejňování informací o aktivitách veřejných představitelů i dalších zaměstnanců Evropského parlamentu. „To může pomoci k odhalení podezřelých transakcí a jednání. Samozřejmostí by měl být pravidelný audit výdajů z rozpočtu europoslance. Jak ukázala kauza Katargate, luxusní cesty a události mohou být nástrojem, jak si zajistit loajalitu veřejných osob. Proto by měly být zveřejňovány jakékoli dary či cesty hrazené třetími stranami. Současná pravidla jsou nastavena příliš mírně, což dává prostor netransparentnímu lobbingu různých zájmových skupin a v nejhorším případě i přímému kupování hlasů,” dodává europoslankyně Markéta Gregorová.

Registr schůzek je pro Piráty samozřejmostí - ne však pro řadu jiných členů Parlamentu. „Stále také nejsou dostupná všechna jmenná hlasování, protože jsou prováděna zvednutím ruky. To vede k oslabení odpovědnosti poslanců, zejména v kontroverzních otázkách, jako například nedávné hlasování o konání fotbalového mistrovství v Kataru. I zde je nutné revidovat současná, zastaralá pravidla. Návrh volá také po větší míře ochrany pro oznamovatele korupčního jednání,” dodává europoslanec Mikuláš Peksa.

V prosinci 2022 otřásla Evropským parlamentem korupční aféra s názvem „Katargate”, která odhalila přímé kupčení s politickými hlasy. Na podobné hrozby upozorňují čeští Piráti již od svého příchodu do Evropského parlamentu v roce 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.