Piráti: Úspěch, Praha zveřejnila seznamy faktur

03.06.2016 10:07

Už padesát krajských a okresních měst zveřejnilo seznamy všech faktur proplacených v letech 2010-2015. Včera se k nim přidalo i Hlavní město Praha a občané tak dostali k nahlédnutí přehled uhrazených veřejných zakázek za více než 64 miliard Kč.

Piráti: Úspěch, Praha zveřejnila seznamy faktur
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Sestavy jednotlivých měst, ale například i 20 městských částí v Praze lze stáhnout prostřednictvím pirátské mapy www.pirati10.cz/mapa-faktur/, kde kromě Prahy naleznete dalších 130 obcí v České republice.

Většina obcí zveřejnila seznamy na základě žádosti Pavla Hájka, místopředsedy pražských Pirátů, podané podle infozákona, ale jiné radnice se snažily o obstrukce. Nejsmělejší byl Úřad MČ Praha 1, který požadoval za poskytnutí informací bezmála 2,5 mil. Kč a po podané stížnosti slevil na 3 tisíce Kč. Město Soběslav žádalo za své seznamy 150 tis. Kč, ale po výtce Jihočeského kraje poskytlo informace zdarma.

„Po odmítnutí vydat bezplatně požadované informace, například na Praze 10 nebo dokonce na Praze 1, která za seznamy faktur žádala téměř 2,5 milionu korun, mě příjemně překvapilo, že naopak dvě třetiny všech krajských i okresních měst v České republice seznamy faktur zveřejnily dobrovolně na svém webu nebo mi je zaslaly zdarma, případně za symbolickou částku, nyní se přidala i Praha." hodnotí ochotu radnic Pavel Hájek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.