Piráti: V oblasti obrany musíme postupovat společně

10.05.2023 12:12 | Tisková zpráva

Evropský parlament chce řešit kritické technologie pro bezpečnost a obranu. Europoslanci s Piráty vyzývají Evropskou komisi, aby posílila výzkum, vývoj a inovace v této oblasti, zejména posílením koordinace a sdílením národních zdrojů.

Piráti: V oblasti obrany musíme postupovat společně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

"Krize jsou zkouškou zaběhnutých systémů. Ruskem vyvolaná, brutální a neopodstatněná válka na Ukrajině odkryla nedokonalosti a chyby vnitřního trhu EU v oblasti kritických obranných a bezpečnostních technologií. Zároveň jsou krize příležitostí ke zlepšení a jsem velmi rád, že se Evropská unie této příležitosti chopila. Členské státy se musí naučit spolupracovat mimojiné ve vojenské oblasti a společně investovat do výzkumu a inovací. Závislost EU na zahraničních technologiích podkopává naší strategickou autonomii,” vysvětluje hlasování pirátský europoslanec Mikuláš Peksa, člen hlavního výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28040 lidí

V dnešní době jsou projekty a výzkum často rozptýleny po celé Evropské unii. "Vede to k neefektivnosti a mnoha paralelním projektům, což je neúčelné a zbytečně tím zatěžujeme rozpočet Evropské unie. Proto je důležité, aby se jednotlivé země více koordinovaly a spolupracovaly na projektech, které jsou důležité pro celou Evropu," říká Peksa. Právě na možnost ušetřit 25 až 100 miliard eur ročně upozorňovala ve svém stanovisku za zahraniční výbor pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

"Mrzí mě, že zpráva Evropského parlamentu více nezdůrazňuje právě důležitost společných výběrových řízení a nákupů, díky kterým významně ušetříme. Vidíme to i na příkladu společných nákupů munice pro Ukrajinu, které již schválily členské země a nyní se pracuje na legislativním návrhu. Zmínka o konkrétní částce ve finálním textu sice není, jsem ale ráda, že je zde celkově shoda na tom, že společným postupem naší obranu zefektivníme a zároveň ušetříme," říká Gregorová.

Součástí schválené výzvy je také podpora vzdělávání a zvyšování dovedností v populaci. ,,Vzdělávání a výzkum jsou důležité pro rozvoj společnosti a vytváření nových inovativních řešení. Například v České republice je potenciál pro rozvoj složitějších projektů, které by pomohly po celé Unii. S Piráty chceme, aby Česko nebyla montovna, ale mozkovna," dodává Peksa.

Zpráva mimo jiné vyzývá k tomu, aby se naopak Evropa příliš neuzavírala před obchodem se zbytkem světa. Cílem nemá být zamčená Evropa, ale suverénní a cílevědomá Unie jako světový lídr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.