Piráti aktivně podpořili svobodu projevu a právo na soukromí

08.12.2014 12:22

V rámci druhého kola participativního rozpočtování přidělili členové Pirátské strany sumu 20.400,-Kč na roční pronájem technických prostředků nutných ke zprovoznění a provozu nových exit nodů známé anonymizační sítě Tor.

Piráti aktivně podpořili svobodu projevu a právo na soukromí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Tor jako anonymizační prostředek umožňuje díky šifrovanému přenosu dat beztrestnou komunikaci lidem, kteří žijí v zemích s přísným politickým režimem s velmi omezenou svobodou projevu. Síť Tor a její šifrování představuje pro obyvatele těchto zemí často jediný způsob, jak se spojit s okolním světem, a Piráti, kteří jsou si této skutečnosti vědomi, se proto rozhodli rozvoj Toru aktivně podpořit.

„Ve druhém kole participativního rozpočtování se podařilo na tento projekt vybrat částku 20.400,-Kč, což je suma, která dokáže pokrýt roční fungování zhruba osmi serverů. Jsem rád, že můžeme díky participativnímu rozpočtování podpořit svobodnou komunikaci lidí z celého světa,“ uvádí k výsledku druhého kola participativního rozpočtování řešitel projektu a místopředseda Pirátů v Olomouckém kraji Roman Kümmel.

Samotná realizace projektu „Rozšíření sítě TOR o nové exit node servery“ přitom nemusela vyrůstat zcela od základů. Piráti využili neziskového projektu TransMiNn Miroslava Hanzla, který v České republice provozuje tři desítky exit nodů již od července 2014. Za tu dobu stihly servery TransMiNnu přenést již více než 1.330TB dat průměrnou přenosovou rychlostí okolo 200MB/s a projekt TransMiNn, potažmo Česká republika, se tak během krátké doby staly i ve světovém měřítku nepřehlédnutelným poskytovatelem anonymity. Piráti jsou rádi, že mohli využít cenných zkušeností a technologického řešení TransMiNnu k rychlému a bezproblémovému zprovoznění jejich serverů.

„Jsem rád, že se Piráti rozhodli síť TOR aktivně podpořit. Sám jsem v minulosti na vlastní kůži pocítil, jakých činů je schopna naše justice, a jsem rád, že se najdou stejně smýšlející lidé, kterým není současná situace lhostejná. Přestože se v poslední době začaly objevovat spekulace, že síť Tor není již úplně bezpečná, jde jen o nepodložené konspirační teorie. Tor stále zůstává nejbezpečnějším komunikačním prostředkem, a byla by škoda, kdyby jej tyto konspirace dokázaly rozvrátit,“ říká Miroslav Hanzl, provozovatel neziskového projektu TransMiNn.

Miroslav Hanzl, který se administrace nových serverů ujal, již zprovoznil všechny nody Pirátské strany, a přestože se v participativním rozpočtu podařila vybrat částka, která stačí na roční provoz zhruba osmi serverů, budou jich Piráti nakonec provozovat prostřednictvím TransMiNnu hned 12. Pronájem čtyř serverů dostali Piráti od provozovatele TransMiNnu jako poděkování za podporu společné věci. Výkon nově přidaných dvanácti serverů by již měl být na propustnosti sítě Tor znatelný. Piráti dávají tímto způsobem jasně najevo, že jim na svobodě slova a ochraně soukromí skutečně záleží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.