Piráti mají dost hlasů na mandát!

26.05.2014 15:00

Děkujeme všem voličům, kteří dali Pirátům svůj hlas a vyjádřili nám tak svou podporu. Toto byly první volby do Evropského parlamentu, kterých se Česká pirátská strana zúčastnila. Výsledek 4,78 % hlasů je solidní a představuje značný nárůst oproti volbám do poslanecké sněmovny.

Piráti mají dost hlasů na mandát!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Piráti však boj o křeslo europoslance nevzdávají. Nesouhlasí s uzavírací klauzulí 5 %, která brání, aby mohli zastupovat voliče v Evropském parlamentu. Protože Ústavní soud v Německu uzavírací klauzuli ve výši 3 % kvůli porušení poměrného zastoupení zrušil, hodlají Piráti napadnout výsledek voleb stížností k Ústavnímu soudu a domáhat se jejího zrušení.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů a leader kandidátky do Evropského parlamentu říká, „Oproti ostatním stranám, které daly do volební kampaně miliony, jsme dokázali, že je možné získat relevantní podporu s minimálními náklady, naše podpora navíc překročila 1/21 hlasů voličů, kteří k volbám přišli, což znamená, že bychom měli získat jeden mandát.“

„Uzavírací klauzule omezuje poměrné zastoupení názorů v Evropě a ve volbách v Evropském parlamentu je zcela nesmyslná, protože vláda se v EU nesestavuje,“ uvádí právník Jakub Michálek, člen Pirátů a jeden ze spoluautorů stížnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.