Piráti obdrželi dokument s modely vývoje pandemické situace, chybí ale data pro další využití

12.05.2020 21:30

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek obdržel od Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) dokument, jehož součástí je model vývoje pandemické situace. ÚZIS tak reagoval na žádost Michálka, který 24. dubna požádal o zveřejnění epidemiologického modelu, a to včetně jeho zdrojových dat po vyloučení chráněných osobních údajů.

Piráti obdrželi dokument s modely vývoje pandemické situace, chybí ale data pro další využití
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Obdrželi jsme hrubou informaci s grafy, které popisují základ epidemiologického modelu. Stále usilujeme o další potřebná data pro vědce, aby se mohli podílet na přípravě chytrých opatření přesně cílených na konkrétní skupiny. V našem plánu Budoucnost řešíme teď jsme navrhli, aby data a prognózy byly veřejně k dispozici, protože naším hlavním cílem je teď zabránit druhé vlně a bez informované veřejnosti to není možné,“ ohodnotil dokument Michálek.

„Jsme rádi za dokumenty zaslané ÚZIS, ale stále nerozumíme tomu, proč ministerstvo neposkytne všechna anonymizovaná data, která má ohledně koronaviru k dispozici. Tak aby mohli vědci pomoci při řešení krize. Je to plýtvání potenciálem, který máme. Jiné státy své vědecké obci data poskytují, od Velké Británie po sousední Slovensko,“ uvedla Olga Richterová, členka Výboru pro zdravotnictví a místopředsedkyně Pirátů.

„Je potřeba lépe spolupracovat. To už ostatně několikrát avizovala vláda, ale ne vždy tak činila. Spolupráce ÚZIS a akademických institucí může výrazně přispět i k vytvoření opatření, která zaručí bezpečí ohrožených skupin a co nejrychlejší návrat do normálu tam, kde je to možné. Chceme, aby občané pocítili ekonomické dopady v co nejmenší míře,“ doplnil Petr Třešňák, místopředseda Výboru pro zdravotnictví.

Informace poskytnuté ÚZIS naleznete ZDE.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…