Piráti se podílí na vzniku zákona, který zlepší postavení zákazníků u mobilních operátorů

24.04.2019 15:09

Poslaneckou sněmovnou dnes prošla prvním čtením novela zákona o elektronických komunikacích (ZEK). Ta má za cíl zjednodušit, zlevnit a zrychlit přechod mezi mobilními operátory.

Piráti se podílí na vzniku zákona, který zlepší postavení zákazníků u mobilních operátorů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Za Piráty jsme ji podpořili. Už proto, že jsme před dvěma měsíci stáli u zrodu celé iniciativy, kdy jsme s návrhem na zlevnění přechodu mezi operátory přišli jako první a donutili tak premiéra situaci řešit.

Vláda v reakci na pirátské aktivity připravila vlastní návrh. Od té doby jsme se celé dva měsíce účastnili mnoha expertních jednání a schůzek podvýborů, na kterých jsme rozebírali rozšíření možných změn, které pomohou zvýšit konkurenci na trhu mobilních operátorů a ochranu spotřebitele a v konečném důsledku by měly pomoci snížit ceny za volání a data. Vládní předkladatelé naše připomínky tak zapracovávali. A protože jsme se na úpravách vládního návrhu podíleli a zároveň jsme se s navrhovateli konstruktivně dohodli, stáhli jsme dnes náš pirátský návrh z jednání Sněmovny. Ušetříme tím čas a budeme moci připravované změny provést legislativním procesem v rámci vládního návrhu rychleji.

Novela zákona by totiž měla být vyřešená ideálně během léta, aby nové podmínky na trhu mobilních operátorů byly připravené pro podzimní aukci kmitočtů. V té se počítá se snahou o vstup čtvrtého operátora na náš trh. Je totiž nezbytné připravit pro vstup nového operátora co nejvhodnější podmínky. Náš trh bohužel není až tak atraktivní a když podmínky nebudou vhodné, nemusí se ani žádný zájemce objevit. A jedině zvýšení konkurence na trhu, a to buď přes čtvrtého operátora nebo přes konkurenceschopné virtuální operátory, může reálně a dlouhodobě snížit ceny a zlepšit nabídky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.