Piráti tisknou ochranné štíty pro zdravotnická zařízení

01.04.2020 7:37

Piráti zprovoznili v Plzeňském Pirátském centru 3D tisk a vyrábějí ochranné štíty pro zdravotnická zařízení. Vedle mnoha dalších spolků se tak zapojili do výroby ochranných pomůcek pro zdravotnická zařízení.

Piráti tisknou ochranné štíty pro zdravotnická zařízení
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

S nápadem na tisk přišli plzeňští Piráti v reakci na nedostatečné rozdělování ochranných pomůcek v režii Plzeňského kraje. Situace je kritická zejména pro ambulantní specialisty a praktické lékaře mimo nemocnice. Řada ordinací v celém regionu už byla nucena zavřít. „Situace se zhoršuje každým dnem. Na distribučních místech už nejsou ani pomůcky k dispozici, řada lékařů si dělá ze svých ordinací zbytečný výlet do Plzně. Hrozí situace, že to budou právě ambulantní specialisté, kteří budou muset své ambulance zavřít pro naprostý nedostatek ochranných pomůcek. Chroničtí pacienti se během pandemie ale neuzdraví a budou muset vyhledat pomoc v nemocnicích, čímž by stouplo nebezpečí jejich nákazy a reálně by mohli ohrožovat sebe i okolí,“ vysvětluje místopředseda Pirátů Plzeňského kraje Milan Chaloupka, který situaci pečlivě mapuje a je v kontaktu s lékaři z celého regionu.

I proto se předsednictvo Pirátů Plzeňského kraje rozhodlo pořídit na vlastní náklady 3D tiskárnu a v prostorách Pirátského centra tak začala, po vzoru dalších drobných uživatelů, fungovat malovýroba ochranných štítů. Ta má mít denní kapacitu 20 štítů. Instalaci a vedení výroby si vzal na starost Michal Ertl, místopředseda Pirátů Plzeňského kraje, který má s 3D tiskárnami zkušenost. „Dnes budeme dokončovat první várku, u které předpokládáme ještě doladění po připomínkách lékařů. Jsme schopni v případě potřeby si zapůjčit i další tiskárnu, problémem je jen nedostatek průhledného materiálu, ze kterého se štít dělá. Ten si bohužel ještě vyrobit neumíme,“ komentuje Ertl.

Takto vyrobené pomůcky hodlají Piráti zdarma rozdávat zejména těm zdravotnickým zařízením, která jsou právě ta nejohroženější. „Naším cílem je pomáhat tam, kde nám stačí síly. Proto se Piráti rozhodli po šití roušek přejít i na další stupeň ochrany,“ dodává Chaloupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…