Piráti v Brně startují přípravu nasazení participativního rozpočtu

05.04.2016 18:58

Rada města Brna dnes na svém 59. zasedání schválila zadání projektu „Nasazení participativního rozpočtu ve městě Brně“. současně Rada schválila i personální obsazení řešitelského týmu, který bude mít za úkol připravit podrobnou metodiku procesu a implementovat celý proces do městského aparátu.

Piráti v Brně startují přípravu nasazení participativního rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

„V nejbližších dnech zasedne právě jmenovaná řešitelská skupina a zahájí přípravy projektu. Úkolem zmíněné skupiny bude vyhodnocení projektů participativního rozpočtování, které již byly úspěšně zrealizovány v jiných městech, a následná příprava pravidel participativního rozpočtování a procesního postupu, vhodných pro specifické prostředí města Brna. Předložení zmíněných materiálů ke schválení Radou města Brna a následně Zastupitelstvem je dle harmonogramu naplánováno na listopad 2016,“ říká předkladatel materiálu, pirátský zastupitel Tomáš Koláčný.

Participativní rozpočtování je jedním z prvků přímé demokracie. Jedná se o proces, při kterém územní samospráva vymezí část veřejného rozpočtu pro účely participativního rozpočtování a umožní občanům přímo rozhodovat o způsobu, jakým budou vymezené prostředky vynaloženy. Historicky první participativní rozpočet byl spuštěn v roce 1989 v brazilském Porto Alegre. Od té doby si participativní rozpočtování s různou mírou zapojení občanů osvojily stovky obcí po celém světě. Brněnský model participativního rozpočtu bude dle aktuálních předpokladů dvouletý s roční periodou, přičemž v prvním roce dojde ke sběru návrhů, jejich vyhodnocení v rámci veřejných setkání občanů a analýze proveditelnosti v rámci úřadu. Následovat bude občanský předvýběr preferovaných návrhů a na závěr roku samotné hlasování občanů o navržených projektech. Ve druhém roce budou vybrané projekty městem realizovány.

„Město Brno od zavedení participativního rozpočtování očekává zejména větší informovanost a zapojení obyvatel do tvorby městského rozpočtu, zlepšení komunikace mezi občany a úřadem, zapojení občanů do strategického rozhodování a posílení sousedských a komunitních vztahů,“ dodává Koláčný.

Více informací o participativním rozpočtování můžete získat například v příručce participativního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.