Piráti vylepšují městské znaky napříč republikou

19.05.2016 11:54

Prostějovští Piráti si v grafickém programu pohráli s vlajkou obce a stali se tak aktéry absurdního pseudosporu vedeného ve jménu boje za posvátnost obecních symbolů.

Piráti vylepšují městské znaky napříč republikou
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Do poloviny erbu na vlajce vsadili zlatou lebku a tuto pirátštější verzi využívají na Facebooku jako profilovou fotku. Primátorka města Alena Rašková zareagovala rozhořčeným emailem, v němž žádá o stažení této fotografie, a hrozí případnou žalobou. Přestože Piráti nepozměnili znak, nýbrž vlajku (která se odlišuje žlutomodrým pozadím), primátorka píše o zhanobeném znaku. Označuje pirátské počínání za „neoprávněné užívání“, k němuž obec neudělila souhlas, ačkoliv podle stanoviska ministerstva vnitra „užívání vlajky obce nelze podmínit souhlasem obce či jiným jejím aktem.“

Symboly městských samospráv jsou z ochrany autorského práva výslovně vyjmuty, nehledě na to, že Piráti nezamýšleli obecní symbol poškodit nebo znevážit, a tudíž se nejedná o hanobení. Rozdíly navíc existují i u vlajky a znaku, které jsou zveřejněny zveřejněných na webu ministerstva a těmi, které jsou publikovány publikovanými na webu samotného města Prostějova. Jinou verzi znaku užívá i městská policie.

„Logo je na profilu již čtyři roky a po celou dobu nikomu nevadilo. Bohužel v Prostějově je v tomto volebním období zcela běžné, že je opozice dehonestována všemi možnými prostředky, a tahle směšná aférka do tohoto zapadá .“ konstatoval Petr Lysek, prostějovský zastupitel za Pirátskou stranu.

Primátorka svým nepochopitelným pohoršením nedosáhla stažení obrázku, ale naopak spustila lavinu upravování městských znaků k obrazu pirátskému napříč celou republikou. Výsledky předělaných znaků krajských měst i malých obcí se hromadí na facebookové iniciativě Pirátíme znaky jakožto výraz podpory prostějovských Pirátů a pirátských myšlenek obecně. Na stromě v jabloneckém erbu tak začala vedle jablek růst kulatá pirátská loga a kůň ve znaku Ostravy má pásku přes oko. Přidat pirátskou verzi znaku své obce můžete do konce května i vy.

„V porovnání s jinými kauzami, které k nám z Prostějova doléhají, je toto spíš vtipná kauzička. O to více překvapuje, že se radnice zabývá takovou malicherností. Nicméně z hlediska Pirátů je vítána, neboť se v ní snoubí boj s absurdní byrokracií s bojem za svobodné užívání a remixování volného díla,“ vyzdvihl optimisticky přínos kauzy místopředseda Pirátů Martin Šmída.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…