Piráti žalují městské firmy, které porušují zákon a nechtějí jim poskytovat informace

03.11.2015 14:44

Zastupitel za Piráty Adam Zábranský dnes zažaloval tři obchodní společnosti ovládané hl. m. Prahou. Ty totiž v rozporu s judikaturou prohlašují, že nejsou povinným subjektem dle zákona o svobodném přístupu k informacím a informace na základě žádostí tak neposkytují.

Piráti žalují městské firmy, které porušují zákon a nechtějí jim poskytovat informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Jedná se o všechny tři pražské holdingy: Pražská energetika Holding, a.s. a Pražská teplárenská Holding, a.s., ve kterých má Praha 51% účast, a Pražská plynárenská Holding, a.s., kterou město vlastní dokonce ze 100 %. Piráti po nich chtěli poskytnout informace o odměnách členů statutárních orgánů (dozorčích rad a představenstev) ve všech firmách v holdingu. V dozorčích radách a představenstvech firem s majetkovou účastí města totiž často sedí politici a dle Pirátů by veřejnost měla vědět, kolik za to berou.

Odměny členů statutárních orgánů se skládají ze dvou složek: pravidelných měsíčních odměn (většinou v řádu jednotek až několika desítek tisíc korun) a jednou ročně udělovaných tantiém neboli podílů na zisku (u některých obchodních společností v řádu několika milionů korun na osobu). Piráti vycházejí z toho, že údaje o těchto odměnách by u městem ovládaných společností měly být veřejné. V současnosti tomu ale tak v mnohých případech není. Jen málo společností je dává na web a z údajů v obchodním rejstříku například nelze zjistit, jaké odměny dostávají jednotliví členové dozorčí rady a představenstva Pražské plynárenské (dceřinná společnost Pražské plynárenské Holding). Víme pouze to, že celkově si za rok 2014 rozdělili 13,9 milionů Kč v měsíčních odměnách a 28 milionů na tantiémách.

Problém ale samozřejmě nejsou jen odměny. „Ve firmách s majetkovou účastí Prahy se točí desítky miliard korun ročně. Transparence Magistrátu zdaleka nestačí, dokud městské firmy ani nebudou poskytovat informace v souladu se zákonem, všechno to ohánění otevřeností je pouhý výsměch,“ upozorňuje Adam Zábranský, který se o městské firmy zajímá. „Dokud s tím koalice není ochotna nic udělat, nezbývá nám než se o informace soudit. Již před dvěma měsíci jsem zažaloval společnost Pražská plynárenská Servis distribuce z plynárenského holdingu, dnes se přidávají tři další.“

Piráti už dříve odhalili, že Radmila Kleslová bere z funkcí v městských firmách zhruba 360 000 Kč měsíčně. Veřejnost má právo vědět, jestli má nějaké následovníky.

Odkazy:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …