Piráti zastavili změnu územního plánu, která by umožnila stavět na místě sportoviště

28.05.2020 5:35

Piráti na pražském Magistrátu zastavili na zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy, které se konalo 21. května 2020, změnu územního plánu na SK Prosek. Vyslyšeli tak žádosti občanů o zachování sportoviště.

Piráti zastavili změnu územního plánu, která by umožnila stavět na místě sportoviště
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Pevným bodem na zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy byla petice, kterou zorganizovali občané z blízkého okolí sportoviště. Při projednávání tohoto bodu vznesla zastupitelka (Piráti) z Prahy 9 Aneta Heidlová návrh na zamítnuti´ této změny a zastupitelstvo tento návrh podpořilo. K návrhu se připojili také radní pro školství a sport Vít Šimral (Piráti) a předseda komise pro sport Ladislav Kos.

Snaha o změnu územního plánu zvedla velký zájem místních obyvatel, kteří začali bojovat za zachování sportoviště v takovém rozsahu, jako je nyní. Nejde zde jen o zachování tradičního sportoviště, ale i o vedlejší efekty, které by případná změna územního plánu přinesla, tj. novou zástavbu. Ta je na okraji již tak hustě obydleného sídliště nepřípustná. Hrozí další zhoršení dopravní situace v lokalitě, ale nedostatečná kapacita potřebné infrastruktury (služby, školská zařízení). Cením si odvahy místních občanů, kteří se nebáli ozvat proti politikům vládnoucím na Praze 9 a Praze 18. Více takových občanů, kterým není lhostejná budoucnost území, ve kterém žijí.“ říká předseda komise pro sport, Ladislav Kos.

"Sportovní klub Prosek (dříve TJ Kompresory Prosek, založen 1905) má velkou historii a je největším sportovním klubem rozléhající se na hranicích Prahy 9 a Prahy 18. Sportoviště se má zachovat bez jakékoliv změny územního plánu, kvůli které by mohla na značné části pozemku vyrůst rozsáhlá bytová zástavba, která by mohla ještě více zahltit již tak přetíženou občanskou vybavenost, jako jsou školky, školy či Poliklinika Prosek a zhoršení parkovací situace na celém sídlišti. Proto jsem dala na zastupitelstvu pozměňovací návrh, který změnu územního plánu vylučuje.” komentuje situaci Aneta Heidlová.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí

Jednalo se o změnu funkčního využití s kódem SP (sportoviště) na SV-G (všeobecně smíšené). Na místě sportovišti měl vyrůst polyfunkční dům. O změnu žádali majitelé sportoviště. Petenti také poukazovali na to, že kvalitní sportoviště v okolí chybí a výstavba jiného není v nejbližších letech plánována.

Tato změna se objevila nejprve na projednání Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči, kam se dostala po schválení Radou městské části Praha 18 - Letňany. Její zamítnutí navrhoval již na projednání výboru pirátský zastupitel Tomáš Murňák.

“Podnět ke změně územního plánu na těchto pozemcích jsme ve výboru projednávali již loni. Týkala se celého sportoviště a výbor pro územní rozvoj ji jednohlasně nedoporučil k dalšímu projednávání. Když se tato změna objevila na jednání letos znovu v upravené podobě jen pro území Letňan, připadalo mi to jako vtip, a proto jsem navrhoval ve vy´boru její opětovné zamítnutí.” dodává Tomáš Murňák.

“V oblasti Nového Proseku jiný podobně velký sportovní areál není a bylo by proto škoda, kdyby se místní sportovci museli ještě více uskromňovat. Chápu požadavky oddílů gymnastiky a dalších, kteří pro svou činnost potřebují vnitřní prostory a kvalitní halové zázemí; zároveň je ale potřeba sladit jejich potřeby s potřebami fotbalistů a dalších venkovních sportů. Věřím, že se nám v průběhu roku podaří nalézt kompromisní řešení, jež umožní rozvoj všech sportovních odvětví,” říká radní pro sport hl. m. Prahy, Vít Šimral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.