Piráti zvolili čelo kandidátky pro volby do Evropského parlamentu

09.02.2014 16:18

Česká pirátská strana zvolila v otevřených primárních volbách prvních pět zástupců do čela své kandidátky pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Další kandidáti vzejdou s průběžných primárních voleb nejpozději do konce února. V kampani Piráti spolupracují celoevropsky. Se společným programovým základem totiž kandiduje přibližně dalších 20 pirátských stran z různých zemí Evropské unie.

Piráti zvolili čelo kandidátky pro volby do Evropského parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Kandidátku vede předseda Pirátů PhDr. Ivan Bartoš, Phd. Dvojkou na kandidátce je Marcel Kolaja, odborník na svobodný software a svobodnou kulturu; v minulosti spolupředseda Pirate Parties International; aktivista v boji proti softwarovým patentům v Evropské unii. Na třetím místě je Markéta Gregorová z Brna, vedoucí zahraničního odboru Pirátů, která se mimo jiné podílela i na tvorbě společného evropského pirátského programu. Dalším kandidátem Pirátů je informatik Vojtěch Pikal, vedoucí administrativního odboru Pirátů. Pětici mušketýrů uzavírá Tomáš Tožička z Hnutí Zelení, které úzce spolupracuje s Klíčovým hnutím Táni Fisherové, vystudovaný teolog, který je známý svými širokými aktivitami v sociální oblasti, ale také například účastí při zahraničních misích v Angole, Zambii či Bangladéši.

Piráti kromě společného evropského programu, který akcentuje typická témata mezinárodního pirátského hnutí jako jsou svoboda, právo na soukromí, reforma copyrightu či zabránění sledování občanů, přináší i další zásadní body. Informační otevřenost vůči občanům České republiky, transparentnost evropské politiky, či návrhy na řešení dlouhodobě dluhových rozpočtu na úrovni EU i členských států. Jejich postoj lze označit za eurokritický. Vystupovat z EU nehodlají.

„Naším cílem je ve volbách získat přes 120 000 hlasů a vyslat tak do Evropského parlamentu minimálně dva naše reprezentanty. Pirátské hnutí je již v Evropském parlamentu zastoupeno dvěma poslanci za Švédskou pirátskou stranu. Jejich aktivity daleko přesahují to, na co jsou naši občané zvyklí na základě zkušeností se „standardními“ europoslanci. Chceme na tento trend navázat a otevřít Evropu více občanům a výrazněji je zapojit do dění. Vždyť přes 80 procent legislativy, která prochází naším parlamentem, má svůj základ právě na poli Evropské unie.“ komentuje ambice Pirátské strany lídr Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…