Pivoňka Vaňková (STAN): Rodiny budou mít více volna i jednodušší přístup k práci z domova

18.08.2022 17:17 | Tisková zpráva

Zásadní změny čekají rodiny s malými dětmi. Stávající koalice připravuje implementaci Evropské unie známé jako Work Life Balance, která zavede až devět týdnů placené pracovní dovolené navíc pro každého z rodičů a také jednodušší přístup k práci z domova.

Pivoňka Vaňková (STAN): Rodiny budou mít více volna i jednodušší přístup k práci z domova
Foto: STAN
Popisek: Pavla Pivoňka Vaňková

„Hlavním cílem této směrnice je, aby rodina měla možnost trávit společně více času než doposud a aby docházelo k slaďování pracovního a rodinného života. Placené volno umožní rodinám například překlenout letní prázdniny, kdy jsou školky zavřené a prarodiče se nemohou o ratolesti postarat nebo jim umožní dřívější návrat do práce po skončení rodičovské dovolené,“ uvedla poslankyně a místopředsedkyně sociálního výboru Parlamentu Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Zdůraznila, že základním požadavkem je, aby rodiče měli možnost svobodného výběru, kdy se pro placené volno rozhodnou. „Zavedení směrnice musí maximálně respektovat individuální potřeby rodiny tak, aby rodiče měli alternativy a nemuseli složitě řešit, co s dětmi nebo že se dětmi skoro nevídají,“ poznamenala poslankyně Pivoňka Vaňková, která je součástí pracovní skupiny připravující zmiňovanou směrnici.

Ta měla být do českého práva implementována do 2. srpna letošního roku. Její část ohledně otcovské dovolené nebo pečovatelského volna už ČR splňuje, směrnice však stále přijata nebyla. „Bohužel zdědili jsme dluh po předchozí vládě, která k přijetí směrnice neudělala žádné kroky a odložila ji do šuplíku. My uděláme vše proto, abychom ji na podzim předložili a přijali,“ vysvětlila poslankyně Pivoňka Vaňková.

Koalice nyní diskutuje o věkové hranic dětí, jejichž rodičů se bude volno týkat nebo způsob vybírání volna (pravděpodobně po týdnech). „STAN podporuje, aby se směrnice týkala rodin do osmi let věku a šlo o plných devět týdnů volna,“ dodala poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…