Platil (SZ): Válečné zločiny musejí být potrestány

09.04.2017 19:30

Ačkoli ruské i syrské úřady tvrdí, že za útok nenesou odpovědnost, je nutné, aby byl vyšetřen a aby byli ti, kteří ho spáchali, předvedeni před soud.

Platil (SZ): Válečné zločiny musejí být potrestány
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

My, jindy mlčící veřejnost, máme hlas. Ten hlas je tichý, podobá se až šepotu. Ale je tu. A ve chvílích jako je tato se z šepotu může stát řev.
Úterní chemický útok v Sýrii zabil více než 70 civilistů. Žen i dětí, starých i mladých.

Přidejte svůj hlas k výzvě generálnímu tajemníkovi OSN, aby došlo k vyšetření válečných zločinů v Sýrii a potrestání viníků. Je čas zjednat spravedlnost. Je čas zajistit, aby zločiny proti lidskosti neprocházely bez trestu.

Úterní chemický útok (4. 4. 2017), který zasáhl město Chán Šajchún v Idlíbu, zabil více než 70 lidí a stovky dalších zranil. Ačkoli ruské i syrské úřady tvrdí, že za útok nenesou odpovědnost, je nutné, aby byl vyšetřen a aby byli ti, kteří ho spáchali, předvedeni před soud. Od roku 2013 bylo vládními silami a ozbrojenými skupinami spácháno několik chemických útoků a dosud za ně nebyl nikdo potrestán.

Krize v Sýrii už trvá 6 let. Vládní a ozbrojené složky nadále bombardují civilisty, páchají válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. A zatím jim to beztrestně prochází.

Konflikt způsobil smrt statisíců lidí a další miliony - více než polovinu populace - dohnal k útěku z vlastních domovů – ať už do zahraničí, nebo v rámci Sýrie. Lidé, kteří jsou za zločiny zodpovědní, dodnes unikají spravedlnosti a civilisté nadále dennodenně trpí.

Je čas zjednat spravedlnost a odškodnit oběti a jejich rodiny. Je čas zajistit, aby válečné zločiny a zločiny proti lidskosti neprocházely bez trestu.

Skutečná příležitost pro zajištění spravedlnosti spočívá v rukách mezinárodního společenství. To může hlasovat pro nový mechanismus v rámci OSN, který povede k vyšetřování zločinů spáchaných během syrského konfliktu.

Právě teď probíhá výzva, aby OSN zajistila nezaujaté a nezávislé vyšetřování toho, co se děje v Sýrii tak, aby byli před spravedlnost předvedeni všichni, kteří jsou podezřelí z páchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Cesta ke spravedlnosti může být dlouhá, ale tam, kde je vůle, je i cesta.

Podpořte spravedlnost pro Sýrii podpisem této petice, která bude předána generálnímu tajemníkovi OSN panu Antoniu Guterresovi.

https://www.amnesty.cz/pripad/spravedlnost-pro-syrii

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…