Platil (Zelení): O nutnosti soucitu

01.02.2017 15:47

Vyčítáme Francii za druhé světové války její distanc od problémů na Východě, ale sami vnímáme problémy našich sousedů za nehodné ztráty našeho pohodlí.

Platil (Zelení): O nutnosti soucitu
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Angela Merkel nejedná na svých zahraničních misích ze soucitu, ale v souladu se svými hodnotami. Připomíná, že jsou to naše evropské a tedy i naše hodnoty. Její zájem nekončí na hranicích s Německem. Svět je propojenější a díky sociálním médiím vyostřenější a obsáhlejší, protože se na demokracii podílí víc lidí. Díky globalizaci a digitalizaci chudí lidé tuší, jak žijeme my a mohou srovnávat. Vidí, jak si žijeme a chtějí žít také tak.

Dalajláma nám svou přítomností na konferenci Forum 2000 připomíná, že je soucit důležitější než ekonomický úspěch. Politické strany v České republice nás učí, že soucit s pronásledovaným národem končí tam, kde začíná ekonomický zájem země. Nejde jen o Čínu, která se na našem obratu zahraničního obchodu podílí sedmi procenty. Podle našeho prezidenta mají zájmy vývozců do Ruska vyšší prioritu než ekonomické sankce uvalené na Rusko kvůli nevyhlášené válce s Ukrajinou.

Můžeme namítat, že nás potíže mimo naši zemi nemusejí zajímat, ale realitou je, že Ukrajina byla ještě nedávno naším sousedem a válčí se de facto za humny. Vyčítáme Francii za druhé světové války její distanc od problémů na Východě, ale sami vnímáme problémy našich sousedů za nehodné ztráty našeho pohodlí. 

Zdroj: Tina Hildebrandt, Berndt Ulrich: rozhovor s Angelou Merkel otištěný v časopise Respekt č. 42/2016.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.