Poc (ČSSD): Je potřeba odstranit zbývající byrokratické překážky

03.02.2017 13:36

Evropský vzdělávací program Erasmus+ letos oslavuje kulaté výročí. Tento úspěšný program, fungující 30 let, se dnes dočkal dalších vylepšení.

Poc (ČSSD): Je potřeba odstranit zbývající byrokratické překážky
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Program Erasmus v průběhu své existence využilo více než 9 milionů mladých Evropanů či pedagogických pracovníků, kteří se účastnili výměnných studijních pobytů, odborné přípravy či dobrovolných akcí.

Z nedávného šetření Evropského parlamentu však vyplynulo, že i po 30 letech od spuštění programu stále existují značné mezery. „Je potřeba odstranit zbývající byrokratické překážky, zavést uživatelsky přátelštější IT nástroje a vytvořit méně komplexní žadatelské formuláře. Právě to bohužel často odrazuje malé organizace od zapojení“, konkretizuje současné návrhy europoslanec Pavel Poc.

O tom, že Erasmus+ tvoří jednu ze stěžejních iniciativ Evropské unie, svědčí i skutečnost, že bylo na podporu programu do roku 2020 vyhrazeno téměř 400 miliard korun. Ambiciózní plán má za úkol zejména zlepšit výchozí postavení mladých na trhu práce. „Z Česka ročně vyjíždí přes 8 tisíc studentů. Ti mají oproti svým vrstevníkům, kteří šanci studovat či pracovat v zahraničí nevyužijí, až dvakrát větší šanci si najít zaměstnání”, objasňuje přínosy pro české studenty a organizace Pavel Poc.

Přestože od roku 1998, kdy došlo k zapojení Česka do programu, výhod iniciativy využilo už přes 300 tisíc Čechů, plánují členové frakce Socialistů a demokratů dále tlačit na zvýšení rozpočtu. Cílem je zpřístupnit program i jedincům se složitější výchozí situací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii