Poc (ČSSD): Kdo stojí na straně průmyslu a kdo na straně veřejnosti

29.11.2018 8:35

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) v úterý 27. listopadu 2018 přijal zprávu k nařízení o transparentnosti a udržitelnosti hodnocení rizika ze strany EU v potravinovém řetězci, jejímž stínovým zpravodajem je i europoslanec Pavel Poc.

Poc (ČSSD): Kdo stojí na straně průmyslu a kdo na straně veřejnosti
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

„Ve výboru jsme vyhráli jednu z bitev o větší transparentnost schvalování pesticidů, GMOs, potravinářských aditiv, barviv a dalších látek, které přijímáme v potravě. I přes odpor pravicových kolegů z Evropské lidové strany (EPP) jsme ve výboru ENVI prosadili včasné zveřejňování dat zaslaných průmyslem, což umožní jejich verifikaci nezávislými vědci a omezení podvodných praktik, jako je kupování příznivých výsledků či zatajování studií. Rovněž se nám podařilo zajistit, že nebude omezen současný přístup veřejnosti k environmentálním informacím na vyžádání. Veřejnost nad rámec toho bude těžit ze systematického zveřejňování informací ze strany Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Pro naše občany to znamená hned několik věcí. Dnes jsme dali jasně najevo, že nasloucháme jejich prosbám, a že se kloníme na jejich stranu, a ne na stranu průmyslu," říká Pavel Poc.

„V dnešním světě, kde jsou bohužel hnacím motorem všeho peníze, je jedinou nadějí pro občany mít natolik robustní systém autorizací, že systém sám bude dostatečně odolný proti ovlivnění rozhodovacích procesů zvenčí a pokud k němu dojde, bude snadno odhaleno a napraveno. Dnešní vítězství je beze sporu krokem vpřed větší transparentnosti a tedy i bezpečnosti potravin," dodal europoslanec Poc.

Po hlasování ve výboru bude následovat prosincové hlasování na plenárním zasedání ve Štrasburku a trialog s Radou EU a Evropskou komisí. V prosinci proběhne také hlasování o závěrečné zprávě Výboru pro autorizaci pesticidů (PEST), která by měla dnešní výsledek výboru ENVI vzít do úvahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…