Poc (ČSSD): Kvalita koupacích vod v Evropě

21.07.2018 12:13

Pokud patříte mezi Čechy, kteří na letní dovolené rádi hledají potřebné zchlazení, potěší vás výsledky posledního šetření Evropské environmentální agentury. Ta potvrdila nejvyšší kvalitu koupacích vod na našem kontinentu až u 85 % lokalit. Výsledek Česka je lehce podprůměrný.

Poc (ČSSD): Kvalita koupacích vod v Evropě
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Nejlepší výsledek zaznamenaly země Malta, Kypr, Řecko a dokonce i malé Lucembursko. Vodu si tak můžete dosyta a bez starostí užít na známých místech jako pláž Xlendi, v Korálovém zálivu či v krétské Elafonisi.

Chorvatsko, kam tradičně míří půl milionu až milion Čechů, zaznamenává šestou nejlepší příčku s 93,5 % vod s výbornou kvalitou. Zatímco pláže jako obvykle vykazují skvělé výsledky, v případě, že se plánujete zastavit i ve vnitrozemí, měli byste si dopředu zkontrolovat kvalitu místních koupališť. Například od Foginova koupaliště u známého Karlovače můžete očekávat dostatečnou.

Česká republika se se svými necelými 82 % koupacích vod ve skvělé kvalitě drží lehce pod průměrem Evropské unie. Ze všech míst měření, které Agentura vzala v potaz, nedostatečnou kvalitu vykázal jen Staňkovský rybník u Jindřichova Hradce. Dostatečnou pak Písník Mělice u Pardubic a Bohušovský rybník u Bruntálu. Vodní radovánky si můžete užít bez obav ve Slapech, Orlíku i na Lipně.

Turisti by si naopak měli při koupání dávat pozor v Itálii, Francii, Španělsku a Albánii. Tyto země dle šetření vykázaly až 209 stanovišť s nízkou kvalitou vody.

Na co bychom si konkrétně měli dát pozor? Především na kontaminaci vod koliformními bakteriemi, pseudomonády, sinicemi a jinými organismy. Ty nám mohou způsobit střevní a žaludeční potíže, vyrážku, zanícení ran na pokožce a záněty očí i uší, přičemž obzvlášť rizikové jsou pro těhotné ženy a malé děti.

Zejména u vnitrozemských rybníků, řek a potoků je potřeba být obezřetný, jestli nedochází k znečištění vod odtoky ze zemědělských farem či hnojených polí. Riziko, že si koupání v těchto vodách neponeseme bez následku, se nezvyšuje jen s horkým letním počasím, ale i s prudkými dešti nebo záplavami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…