Poc (ČSSD): Neexistuje mnoho lidí, které otázka množíren nechává chladnými

15.07.2018 18:35

Mezinárodní neziskové organizace označují Česko za jednu z množírenských velmocí Evropské unie. Učinit přítrž nelegálnímu obchodu se zvířaty se snaží i europoslanec Pavel Poc. Nabádá Evropskou komisi i členské země ke koordinovanějšímu přístupu a řešení problému.

Poc (ČSSD): Neexistuje mnoho lidí, které otázka množíren nechává chladnými
Foto: archiv PP
Popisek: Europoslanec Pavel Poc (ČSSD)

Europoslanec Pavel Poc se stal jedním z autorů návrhu usnesení o dopadech nezákonného obchodování se zvířaty v zájmovém chovu, který dnes v Evropském parlamentu přijal Výbor pro životní prostředí, ochranu zdraví a bezpečnost potravin.

Zpráva v hlavních liniích nabádá k řádné registraci a identifikaci zvířat, jakožto základním nástrojům boje proti nezákonnému obchodu, zlepšení vymahatelnosti práva, důslednějším sankcím a k Evropskému akčnímu plánu, který europoslanci požadují po Evropské komisi.

„Nevěřím, že existuje mnoho lidí, které otázka množíren nechává chladnými. Je jedno, jestli se jedná o psy, kočky, fretky nebo jiná zvířata, které si lidé pořizují jako mazlíčky. Požaduji, aby Komise a Rada, jako orgán zastupující členské země, vyvinuly daleko větší úsilí než dosud,“ komentuje zprávu autor Pavel Poc. Naráží tím na to, že ačkoliv je problém dlouhodobého charakteru, jeho definitivní řešení státy ještě nenalezly.

Ačkoliv v Česku probíhají snahy situaci zvířat a registrovaných chovatelů zlepšit, poslanci Evropského parlamentu tlačí na evropské řešení. „Neměli bychom zapomínat na to, že nelegální obchod a propracované systémy množíren i distribučních sítí jsou problémem mnoha členských zemí. Dochází k porušování pravidel vnitřního trhu Unie a využívání mezer současných nástrojů pro evidenci přeshraničních přesunů, příkladem je nedokonalé fungování databáze TRACES. Dále k ohrožování veřejného zdraví, zdraví zvířat a klamání evropských spotřebitelů," vyjmenovává Pavel Poc.

Samotní Evropané i dle poslední studie Eurobarometru (ZDE), která se tématu věnovala, potvrzují, že požadují větší ochranu zvířat.

Hlasovat o usnesení by plenární shromáždění Evropského parlamentu mělo v září 2018.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.