Poc (ČSSD): Peníze pro regiony

18.02.2019 11:38

Evropský parlament chce zachování současného objemu financování pro regiony i v letech 2021 - 2027, podporu inovací, digitalizace, malých a středních podniků a investic do životního prostředí. K tomu musí přispět větší součinnost jednotlivých fondů EU a vyšší podpora pro méně rozvinuté regiony.

Poc (ČSSD): Peníze pro regiony
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

V těchto měsících se vyjednává o pravidlech financování regionů v následujícím programovém období. Evropský parlament upravil návrh financování regionální, kohezní a sociální politiky v letech 2021 - 2027 předložený Evropskou komisí a odmítl návrh na makroekonomické podmínění financování. “Jestli některá vláda má spor s Komisí, není možné za to trestat regiony zastavením financování konkrétních projektů,” poznamenává k tomu RNDr. Pavel Poc, vedoucí českých sociálně demokratických europoslanců v Evropském parlamentu.

Evropský parlament navrhuje zhruba 14 % navýšení rozpočtu navrženého Evropskou komisí, což představuje na celé sedmileté období 378,1 miliard eur. Výraznější podpory by se měly dočkat méně rozvinuté regiony, do kterých by mělo přijít celkem 61,6 % prostředků z rozpočtu fondů regionálního rozvoje, soudržnosti a sociálního fondu EU.

“Jestli myslíme podporu méně rozvinutých regionů vážně, tak musíme zvýšit spolufinancování ze strany EU,” říká Poc a dodává, “Parlament se shodl na zvýšení na 85 % proti 70 %, jak navrhovala Komise, ale klidně bych si dovedl představit ještě víc. Nechápu, proč členské státy nejsou v tomto mnohem důraznější.” Europoslanci chtějí také zvýšit míru spolufinancování pro přechodové regiony na 65 %.

Schválený text předpokládá mimo jiné podporu opatření na zvyšování konkurenceschopnosti a posílení malých a středních podniků, chce posílit opatření zaměřená na energetickou účinnost, ochranu a zvyšování kvality životního prostředí a boj proti klimatickým změnám, podporu inteligentní a udržitelné mobility.

Parlament je nyní připraven na jednání s Radou ministrů o konečném znění nových pravidel. Jako obvykle však Rada připravena zatím není a ministři budou své pozice pro budoucnost fondů, které tvoří třetinu evropského rozpočtu, teprve hledat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.