Polanský (Piráti): Ústavní soud smetl stížnost senátorů – billboardy z dálnic zmizí, otázkou je kdy

19.02.2019 18:47

Ústavní soud ČR dnes smetl ze stolu stížnost skupiny poslanců na přijetí zákona, který v roce 2012 zakázal billboardy u dálnic a silnic prvních tříd v nezastavěných oblastech, čímž potvrdil to, na co Piráti upozorňují již od března 2018.

Polanský (Piráti): Ústavní soud smetl stížnost senátorů – billboardy z dálnic zmizí, otázkou je kdy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Zákon dal vlastníkům na odstranění poutačů pět let, a ačkoliv od lhůty uplynulo téměř 18 měsíců, dosud z blízkosti dálnic zdaleka všechny billboardy nezmizely.

Dnešní rozhodnutí ústavního soudu považuji za zásadní. Jde o jasný vzkaz ministru dopravy Danu Ťokovi, aby ukončil vlekoucí se spory se zbývajícími majiteli reklamních ploch. Odstranění všech billboardů mělo proběhnout na konci zákonem stanovené lhůty, tedy v srpnu 2017. V polovině loňského roku pak ministr Ťok sliboval odstranění všech poutačů do konce roku 2018. Nález ústavního soudu dal jasně najevo, že naplnění téměř sedm let starého zákona nestojí v cestě žádné právní komplikace, teď leží vše v rukách ministerstva dopravy (resp. ŘSD) a jeho schopnostech.

Piráti již v srpnu minulého roku zmapovali nezákonně umístěné billboardy na dálnici D1 v úseku mezi Prahou a Brnem. Na základě běžných ceníků odhadli míru nezákonného obohacení na nelegálně provozovaných reklamních zařízení v tomto úseku D1 k 1. září 2018 na 40 milionů korun. Ministr Ťok mohl postupoval odvážněji a nepodléhat marketingové lobby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…