Polčák (STAN): Češi chtějí potraviny, které mohou konzumovat beze strachu z chemie

27.11.2018 22:41

Komentář na facebookovém profilu k rozhodnutí omezení používání glyfosátu v zemědělství.

Polčák (STAN): Češi chtějí potraviny, které mohou konzumovat beze strachu z chemie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Zatímco ještě v září jsme si mohli přečíst, že „Česko jde do boje s herbicidy“, ministerstvo zemědělství se nyní rozhodlo pro cestu kompromisu. Namísto plošného zákazu používání všech přípravků s účinnou látkou glyfosát, chce ministerstvo omezit jeho užití u plodin zpracovávaných pro potravinářské účely pouze v období před sklizní.

Chápu toto rozhodnutí. Glyfosát mohou evropští zemědělci i z rozhodnutí Evropského parlamentu používat až do roku 2022 a my musíme pro české zemědělce udržet rovné podmínky, aby v zahraniční konkurenci obstáli.

Zároveň je ale třeba hledat nová řešení, abychom se po roce 2022 opět neuchýlili k polovičatým rozhodnutím. Řada malých českých farmářů nám ukazuje, že na polích lze hospodařit, aniž by je kropili hektolitry chemie, a dělali tak kompromisy ohledně možných vlivů použitých látek na zdraví spotřebitelů.

Pevně věřím, že sami zemědělci vycítí, že čeští zákazníci chtějí nakupovat takové potraviny, které mohou konzumovat bez strachu z chemie, a jsou si za to ochotni i připlatit. Těm, kteří toto pochopí, patří budoucnost a naštěstí jich je stále víc a víc. Osobně dělám vše, co je v mých silách, abych takové zemědělce podpořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.