Polčák (STAN): Chybovost projektů financovaných z evropských dotací bude vyšší

11.01.2016 20:14

Prezident republiky pokáral vládu za šlendrián, když nevyčerpala z evropských fondů za minulé období částku 35 miliard korun. Premiér kontroval, že za stav čerpání mohou všechny vlády v uplynulých letech. Dnes ministerstvo pro místní rozvoj oznámilo, že částka nedočerpání nepřesáhne 10 miliard, což je téměř čtyřikrát méně než předvídalo MMR ještě v loňském roce. K této částce je nutno připočíst částku, která propadla již v minulých letech (viz publikovaná data z minulých let).

Polčák (STAN): Chybovost projektů financovaných z evropských dotací bude vyšší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Prezident republiky opět prokázal, že střílí od boku bez reálné znalosti situace. Kdyby počkal několik dnů, mohl svůj výrok ponechat celý, jen opravit číslovku reálně nevyčerpaných miliard a nevystavit se této blamáži. Souhlasím však, že každá miliarda nevyčerpaná představuje ztrátu příležitosti a také se pozastavuji nad tím, kde je rozložena odpovědnost odpovědných osob. Nicméně v posledním čtvrtletí všechny odpovědné instituce doháněly někdy až mnohaletý skluz, realizace projektů končila magickým dnem 31. prosince a před Novým rokem příjemci eurodotací doslova MMR zavalili údaji o realizovaných projektech.

Z toho však plyne jedno výrazné riziko – korekce. Je velmi pravděpodobné, že chybovost projektů, byť v dílčích částech, bude vyšší a tím pádem i riziko korekce ze strany EU je významně vyšší. Konečný účet za nevyčerpané miliardy z EU fondů budeme znát nejdříve v roce 2018.

A proto i pro tuto vládu platí – nechval dne před večerem. I když vlastně v roce 2018 bude u moci již jiná vláda než tato Sobotkova. Stejně jako dnes platí, že si po vládě Jiřího Paroubka nikdo nic nevezme za to, že nastavila tak složitý byrokratický moloch čerpání evropských fondů, po vládě Mirka Topolánka, že byla tak laxní v čerpání a dopustila v krajích „eldorádo“, vládě Jiřího Fischera, že systém neopravila, nebo vládě Petra Nečase, že neprovedla náležité přeprogramování, tak i v roce 2018 bude asi platit, že si po vládě Bohuslava Sobotky nikdo nic nevezme, a to zřejmě ani v politickém smyslu odpovědnosti.

Ukazuje to však, že tyto zásadní vztahy naší země s Evropskou unií, ale i nezbytně domácí reformy prostě vyžadují značnou míru konsensu, dohody relevantních aktérů a vyšší míru vstřícnosti politických sil, neboť to prostě je v zájmu naší země jako celku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.