Polčák (STAN): Putinovy peníze už nesmí ovlivňovat evropskou politiku

17.12.2014 8:23

Úvěr ve výši 9 milionů eur poskytnutý moskevskou První česko-ruskou bankou Front National Marine Le Penové, stejně jako třeba podezřelé podnikání Alternativy pro Německo s ruským zlatem podlamují společnou zahraniční politiku EU.

Polčák (STAN): Putinovy peníze už nesmí ovlivňovat evropskou politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Evropskou komisi na to upozornil europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09 a STAN). Poslancovo upozornění navazovalo na písemnou interpelaci, kterou před třemi týdny Komisi doručil. Ta má na přípravu stanoviska šest týdnů.

"Případů, kdy jsou politické strany s jednoznačně protievropským programem financovány z Východu, v poslední době přibývá. Řeč přitom není jen o První česko-ruské bance, která francouzským extremistům poskytla zcela neobvyklý úvěr ve výši přibližně 13% svých aktiv, ale i o dalších subjektech," uvádí Polčák.

V poslední době se hovoří například o kauze Alternativy pro Německo (AfD), která prostředky na svou politickou činnost získávala nákupem ruského zlata pod cenou, které pak prodávala dál - už za cenu plnou. Společným jmenovatelem těchto případů je právě Rusko, respektive instituce navázané na současné vedení státu. "Nepochybně jde o záměrnou politiku Putinova režimu, v jehož zájmu je Evropu oslabovat, když o silnou a jednotnou Unii samozřejmě nestojí. Hledá si své páté kolony a ony - zdá se - s radostí nabídku přijímají," vysvětluje Polčák.

Dosud otázky činnosti a financování národních politických stran stály mimo pozornost evropské legislativy. To by se však podle Polčáka mělo změnit, Unie by měla stanovovat minimální standardy především pro financování stran. "Pokud si jednu stranu koupí Rusko, druhou například Čína, pak evropský politický prostor bude významně ovlivněn. Naše pluralitní demokracie nemá rozvinutou vlastní obranu systému. Pokud se do veřejných funkcí v rámci EU či členských států dostanou ti, kteří musí být jiným vděční a loajální, pak je ohrožení našeho hodnotového uspořádání nepochybné," uzavírá Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Starostové a nezávislí (STAN)

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.