Pondělíček (NÁR.SOC.): Pomníková válka

06.10.2019 16:57

Právě v těchto dnech (6. října 1944) si připomínáme vstup Rudé armády a 1. československého armádního sboru na území Československa a osvobození prvních našich vesnic a městeček. Stalo se tak pod velením maršála Koněva. Protože se mi nelíbí účelové přepisování dějin, šel jsem také podpořit demonstraci proti poškozování a odstranění pomníku maršála Koněva.

Pondělíček (NÁR.SOC.): Pomníková válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na náměstí Interbrigády v Praze

Jsem totiž toho mínění, že pokud má v Plzni pomník generál Patton, je logické, že v Praze je pomník maršála Koněva. Takže jsem tam šel a jsem na to i hrdý. Shromáždění se zúčastnilo přibližně 300 občanů, různého věku a různého politického zaměření. Dá se říci že politické spektrum bylo zastoupeno od leva do prava. Už to svědčilo o tom, že u Koněva se nesešli žádní extrémisté, jak tvrdí přepisovači, ale vlastenci, kteří si prostě svou historii nehodlají nechat vzít. V takové společnosti jsem se cítil dobře.

Kvalitní a důstojné bylo i vystoupení řečníků. Pan Černohorský, paní Volfová, Vítová, stejně jako pan Foldyna a další věděli, o čem mluví, a i když by historik jistě občas něco upřesnil a doplnil, nevykládali o historii nesmysly a lži. Bohužel, totéž se nedá říci o cedulích umístěných k pomníku dodatečně, s jejichž obsahem jsem se po akci seznámil. Upravené polopravdy a vyložená lež. Nic víc.

Méně důstojné bylo chování odpůrců pomníku. Řev, nadávky, pískot. Zvlášť fanaticky se projevoval jakýsi jedinec, potapetovaný symboly NATO a mávající praporem NATO na dlouhé násadě dosahující až k řečníkům. Příznačné bylo, že tito lidé vystupovali pod cizími vlajkami. Převažovaly vlajky NATO a EU. Někteří se do nich i balili, přestože počasí bylo příjemné a teplé.

Ke cti povykovačů a pískačů musím ale podotknout, že při minutě ticha za padlé a zpěvu hymny se udrželi a až na jednoho nebo dva hulváty zůstali potichu. To zase musím uznat.

Lidé, kteří se postavili na odpor vandalskému ničení pomníků a přepisování historie zde vyjádřili, že už toho mají dost. Po republice nám rostou pomníky Habsburků a pár lokajíčků chce vrátit na Staroměstské náměstí sloup, oslavující vítězství katolických habsburských veličenstev a katolické církve nad kacíři, včetně kacířů českých. Právě těch, kteří byli pár metrů od tohoto místa popravováni. Mizí pomníky odbojářů, kteří neměli správný světonázor a byli obětí studené války, kteří měli tu smůlu, že nestáli na té ideologicky schválené straně. Jan Želivský se nevrátil na Karlovo náměstí a v panteonu Národního muzea se zapelešil starý Franta Procházka místo Julia Fučíka. Ze staroměstské radnice zmizela deska, nazývající maršála Koněva osvoboditelem a nyní už vadí i jeho dejvický pomník. Je to náhoda? Jsem si jistě, že ne. Jde o snahu o národní kastraci. V Dejvicích na Náměstí interbrigády jsme řekli dost! Jsme tu doma a svou historii si vzít nedáme.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…