Poslanci ANO jako první v historii zveřejnili majetky

03.12.2013 20:13

Nad rámec zákona tak podle závazku, který si hnutí dalo před volbami, veřejnosti doložili, s jakým majetkem přicházejí do politiky.

Poslanci ANO jako první v historii zveřejnili majetky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Poslanci hnutí ANO zveřejnili týden po složení slibu na stránkách hnutí svá majetková přiznání. Nad rámec zákona tak podle závazku, který si hnutí dalo před volbami, veřejnosti doložili, s jakým majetkem přicházejí do politiky. Zveřejněné prohlášení obsahuje informace o nemovitém a movitém majetku každého z poslanců.

"Je to poprvé v historii České republiky, kdy poslanci sdělují, jaký majetek vlastně mají," řekl na tiskovém brífinku předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Poslanci hnutí se na jednání klubu dohodli, že například údaje o výši hypoték či cenných papírech veřejně uvádět nebudou. "I zákon, o kterém chceme s našimi partnery jednat, je zákonem o prokázání původu majetku, nikoli o částkách na účtech," dodal Faltýnek.

"Za tím, proč jsme nezveřejňovali veškeré údaje o stavech účtů, nejsou jen obavy některých poslanců z menších měst. Doporučuji se podívat na ostatní strany, která z nich se takto vysvlékla do naha," konstatovala místopředsedkyně klubu ANO, profesorka práva Helena Válková.

"Pokud bychom zveřejnili veškeré údaje, mohli bychom nejen poslance, ale i jejich rodiny vystavovat nebezpečí vydírání, únosu nebo stalkingu," dodala Válková.

Údaje, které by mohly být zneužitelné, jsou uvedeny v příloze, která bude v případě potřeby zpřístupněna pro orgány činné v trestním řízení v souvislosti s prošetřováním případného podezření z trestné činnosti daného poslance.

Někteří z poslanců ANO mají negativní zkušenosti s vydíráním a nechtěli přiznáním o stavu svých kont ohrozit své rodiny a blízké. "Neexistuje žádná norma, žádný vzor, podle kterého bychom prohlášení o majetku mohli udělat," doplnil místopředseda poslaneckého klubu ANO Radek Vondráček. "Osobně bydlím na malém městě a nechci, aby mé děti musely ve škole řešit, kolik máme nebo nemáme peněz na účtu."

Hnutí ANO dál trvá na tom, že úředníci státní správy a politici, kteří rozhodují o veřejných financích, mají mít povinnost seznámit veřejnost se svými majetkovými poměry. Poslanci se také zavázali, že budou v této věci podporovat návrh iniciativy Rekonstrukce státu, která rovněž majetková přiznání politiků a úředníků vyžaduje.

Zákon o prokázání původu majetku, který budou projednávat s potenciálními koaličními partnery, by ale neměl podněcovat k nesnášenlivosti, závisti či k trestným činům.

"Měl by naopak změnit dnešní praxi, kdy musí v případě podezření všechno dokazovat finanční úřad. Ta praxe by měla být opačná. Pokud si někdo koupí ferrari, měl by na vyžádání doložit, jestli ho zdědil, dostal jako dárek, nebo jakým způsobem si na ně vydělal," dodává Jaroslav Faltýnek.

Hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.