Poslanci ANO podporují šumavské starosty a lanovku na Hraničník

29.01.2014 10:50

Na přijetí zákona o Národním parku Šumava, který by respektoval požadavky šumavských obcí a jejich obyvatel, se shodli v úterý na setkání v Horní Plané poslanci hnutí ANO Radka Maxová a Roman Kubíček s místopředsedou Svazu šumavských obcí a starostou Horní Plané Jiřím Hůlkou a starostou Nové Pece Jakubem Koželuhem.

Poslanci ANO podporují šumavské starosty a lanovku na Hraničník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

Starosta Jiří Hůlka připomněl, že výstavba lanovky z Klápy na Hraničník s evakuační sjezdovkou, která má dopravovat turisty z české strany do rakouského lyžařského centra Hochficht, by přinesla podle studie společnosti Incoma 25 – 35 přímých pracovních míst a návazně 250 – 350 nepřímých pracovních míst. „To je pro náš region, který zvláště v zimě trpí vysokou nezaměstnaností, klíčové. Jiná práce než v cestovním ruchu u nás prakticky není,“ zdůraznil.

Jeho slova potvrdil i starosta Koželuh. „V Nové Peci je nyní sedmnáct procent nezaměstnaných a nová lanovka, jejíž trasa leží v katastru naší obce, by nám hodně pomohla. Také by to zastavilo vystěhovávání převážně mladých lidí. V současnosti u nás žije o 20% méně obyvatel než v roce 1991,“ řekl.

Starostové Hůlka a Koželuh dále upozornili na fakt, že nová lanovka je také ekologickou stavbou, protože po její dostavbě by po úzké silnici přes Zadní Zvonkovou přestalo na rakouskou stranu denně jezdit až pět set aut a pětadvacet autobusů s lyžaři. To by zároveň znamenalo výrazné snížení škodlivých zplodin, vždyť jen od doby kdy čeští lyžaři začali touto cestou jezdit do Rakouska, se do ovzduší dostalo asi 150 000 tun CO2! 

Poslankyně Maxová uvedla, že nezaměstnanost šumavských obcí se musí řešit a cestovní ruch je největší šancí ve zdejším regionu, jak dát lidem práci. „Nový zákon o Národním parku Šumava by měl myslet také na rozvoj turistiky a nebránit výstavbě této lanovky.“

Její kolega Kubíček dal jasně najevo, že nemůže být cílem vystěhovávání obyvatel ze Šumavy a i podle jeho názoru je lanovka jednou ze šancí, jak tento nepříznivý trend zastavit. „Koneckonců si dokáži představit na Hraničníku i sjezdovku. Když může být lyžařské středisko na rakouské straně kopce, tak proč ne na naší,“ řekl.

Starosta Hůlka také dosoudil závěry nedávno vydané studie britské společnosti EFTEC, podle které by měla být na Šumavě hlavně divočina, a nikoliv sjezdovky, lanovky a hotely atd. „Tato studie vychází ze zkreslených údajů poskytnuté Britům českými tzv. ekologickými inciativami,“ upřesnil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…