Poslanci ČSSD pomohou novelou zákona sběratelům

21.06.2014 15:13

Poslanci za sociální demokracii jsou iniciátory novely zákona o nakládání s bezpečnostním materiálem. Má upravit nepřiměřeně tvrdé požadavky stávající právní úpravy, které dopadají zejména na sběratele vojenské historické techniky. Záměr dnes Roman Váňa a Dana Váhalová představili v rámci tiskové konference ČSSD.

Poslanci ČSSD pomohou novelou zákona sběratelům
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Podle současného zákona o nakládání s bezpečnostním materiálem musí dotčené osoby, v drtivé většině sběratelé vojenské techniky, nejpozději od 1. července tohoto roku splňovat velmi přísné požadavky. Mimo jiné například na zabezpečení techniky nebo v určitých kategoriích povinnost prověření od Národního bezpečnostního úřadu. „V některých případech jsou požadavky stanovené zákonem o nakládání s bezpečnostním materiálem přísnější než pro držitele střelných zbraní a střeliva,“ upozornila Dana Váhalová.

Praxe prokázala, že míra případných bezpečnostních rizik, která by mohla z nakládání s uvedeným materiálem hrozit, neodpovídá této tvrdé regulaci a nepřiměřeným způsobem zatěžuje nejen držitele, ale také státní správu. „Majitelům v převážné míře historického vojenského materiálu hrozí, že by se jej museli bezodkladně zbavit, nebo platit vysoké pokuty. Přitom se jedná o zapálené nadšence, kteří tuto techniku opravují a udržují z vlastních úspor,“ podotkl Roman Váňa.

Dana Váhalová a Roman Váňa věří, že novela zákona, která řeší i problémy vzniklé od 1. 7. do jejího schválení, získá podporu poslanců napříč politickým spektrem. „Chci ubezpečit všechny sběratele, že uděláme maximum pro nápravu nesmyslných podmínek, které jsou pro mnohé z nich až likvidační. Novelu chceme předložit již na mimořádné červencové schůzi Poslanecké sněmovny,“ vzkázal Roman Váňa. „Zároveň navrhneme, aby novela byla přijata ve zkráceném řízení již v prvním čtení,“ uzavřela Dana Váhalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…