Pospíšil (TOP 09): Granty organizacím, které se starají o dětské uprchlíky, se podařilo navýšit o 70 milionů

23.06.2023 15:16 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy odsouhlasila poskytnutí dotací v rámci Programu podpory ukrajinských uprchlíků a rozvoje sociální soudržnosti na území hl. m. Prahy pro rok 2023 financovaného Dětským fondem OSN – UNICEF. Celkem 64 vybraných projektů obdrží dotace ve výši 65 000 000 korun.

Pospíšil (TOP 09): Granty organizacím, které se starají o dětské uprchlíky, se podařilo navýšit o 70 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Pražští radní zároveň rozhodli i o podpoře 5 500 000 korun pro další dva záměry v této oblasti, které v hlavním městě připravuje spolek Junák – český skaut prostřednictvím Skautského institutu.

„Bohužel válka na Ukrajině neutichá, a Praha se tak stále snaží o co nejvyšší míru solidarity. Ocitnout se jako dítě v cizím městě s vědomím ztráty domova, bez jistoty návratu je pro dětskou psychiku extrémně náročné. Podařilo se nám společně s UNICEF navýšit granty organizacím, které se starají o dětské uprchlíky celkově o 70 milionů. Tyto peníze půjdou na projekty přímé podpory a začleňování dětských uprchlíků do společnosti. Ze spolupráce s mezinárodní organizací UNICEF je jasně vidět, že prohlubování vztahů na této úrovni má velký význam," říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury a cestovního ruchu Jiří Pospíšil.

„Pokračování v pomoci ukrajinským uprchlíkům – a zvláště dětem – je nutností a projevem zodpovědnosti. Věřím, že poskytnuté prostředky od fondu UNICEF najdou správné využití,“ sděluje primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Vyhlášení Programu podpory ukrajinských uprchlíků a rozvoje sociální soudržnosti na území hl. m. Prahy pro rok 2023 schválili pražští radní svým usnesením už 20. března 2023. Stalo se tak v rámci spolupráce hlavního města a Dětského fondu OSN (UNICEF), který program financuje.

Do programu bylo nakonec podáno celkem 80 žádostí o dotaci, které zaevidovalo a zpracovalo oddělení národnostních menšin a cizinců, které je součástí odboru kultury a cestovního ruchu Magistrátu hl. m. Prahy. Komise Rady hl. m. Prahy pro udělování grantů v oblasti národnostních menšin a integrace cizinců následně vyhodnotila podané žádosti a navrhla 64 z nich k podpoře v celkové výši 65 000 000 korun.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21920 lidí

Z této částky poputuje celkem 1 152 500 korun na devět záměrů, u nichž částka nepřesahuje 200 000 korun na projekt. Dále se jedná devět projektů v hodnotě 9 135 500 korun, u nichž je navržena dotace městským částem. A v neposlední řadě budou podpořeny částkou 54 712 000 korun zbylé projekty, u kterých finanční částka přesahuje 200 000 korun na projekt. V posledních dvou případech ale musí toto rozhodnutí ještě potvrdit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Doposud byla pro financování této aktivity vyčleněna z prostředků UNICEF částka 31 300 000 korun, další prostředky k zajištění plného financování programu ve výši 65 000 000 korun hlavní město zatím neobdrželo. Proto bude dosud chybějící částka 33 700 000 korun uvolněna pro tyto účely z dočasně volných zdrojů Prahy, ještě v průběhu roku 2023 však bude refundována ze strany UNICEF.

Rada hl. m. Prahy na pondělním jednání zároveň odsouhlasila i poskytnutí finančních prostředků spolku Junák – český skaut, Skautský institut, z.s., formou účelových individuálních neinvestičních dotací v rámci naplňování aktivit Pracovního plánu projektu podpory Dětského fondu OSN na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

Konkrétně se jedná o financování dvou samostatných aktivit, jednak o zajištění tzv. Buddy programu, na který budou vyčleněny 2 000 000 korun, a také o činnost kontaktního místa v rámci Komunitního centra Svitlo, kam poputuje 3 500 000 korun. I tyto záměry bude muset ještě schválit Zastupitelstvo hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…