Pospíšil (TOP 09): Maršál Radecký patří k našim nejvýznamnějším vojevůdcům

13.05.2023 20:03 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k plánovanému návratu pomníku maršála Radeckého na pražské Malostranské náměstí

Pospíšil (TOP 09): Maršál Radecký patří k našim nejvýznamnějším vojevůdcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Při společenské akci v Národní muzeum jsem se setkal s generálním ředitelem Michalem Lukešem. Hned jsem využil této příležitosti a dohodli jsme se na vytvoření odlitku sochy maršála Radeckého pro Malostranské náměstí. Originál dnes totiž leží v lapidáriu Národního muzea, což mi přijde jako škoda.

Tato mimořádně hodnotná umělecká památka, kterou v 19. století vysochali bratři Maxové, je jednou z nejzdařilejších plastik své doby. A jelikož se řeší rekultivace Malostranského náměstí, návrat pomníku by měl být podle mě její součástí.

Maršál Radecký patří vedle Žižky k našim nejvýznamnějším vojevůdcům. K takovým významným osobnostem naší historie, které získaly věhlas v zahraničí, bychom se měli hlásit. A ne jejich pomníky "ukrývat". Proto moc doufám, že se nám ho během několika let podaří vrátit na Malostranské náměstí přesně tam, kde původně stával.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…