Pospíšil (TOP 09): Občané mají právo vědět, co se přesně stalo v kauze H-System a kdo v tom “figuroval”

15.08.2018 10:46

Komentář na facebookovém profilu k možnosti zřídit parlamentní vyšetřovací komisi ke kauze H-System

Pospíšil (TOP 09): Občané mají právo vědět, co se přesně stalo v kauze H-System a kdo v tom “figuroval”
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

V úterý odpoledne jsem se sešel s některými poškozenými v kauze H-System. Když člověk poslouchá celý ten příběh a slyší o všech podivnostech v této kauze, tak se nestačí divit.

Co je ale kromě celého podvodu a okradení lidí hrozné, je jak dlouho se vlečou soudní řízení. Uběhlo 20 let od bankrotu H-Systemu a dodnes soudy definitivně nerozhodly. O to horší mi přijde, že když se skupina asi 60 poškozených před čtyřmi lety obrátila na ministerstvo spravedlnosti s žádostí o odškodnění za průtahy v řízení, tak se od ministerských úředníků každý dočkal odškodnění 2.340,- Kč na osobu. Čtete dobře, něco přes dva tisíce korun. To mi přijde úplně směšné. Dotčení lidé se tak logicky odvolali a otázka výše odškodnění se následně dostala před soudy. No a Ústavní soud nedávno judikoval, že i 119 tisíc korun, což byla nakonec nejvyšší částka přiznaná jedním z obecných soudů, je příliš nízká.

Je třeba si uvědomit, že odškodnění poškozených za průtahy v řízení je jedna z mála možností, jak lidem v kauze H-System může stát pomoct. Vyzývám tak Ministerstvo spravedlnosti a ministra Jana Kněžínka, aby žádosti poškozených pečlivě posoudili a odškodnili je v souladu s judikátem Ústavního soudu odpovídající částkou.

Pochybných věcí, rozhodnutí, postupů i zločinců kolem kauzy H-System je opravdu mnoho. Uvažuji tak, jestli by neměla být zřízena parlamentní vyšetřovací komise, která by veřejně před očima občanů zmapovala vývoj celé kauzy a snad i konstatovala, kde nastaly největší nezákonnosti a kdo je za ně odpovědný. K odsouzení pachatelů by to nevedlo, téměř vše je již promlčené, ale myslím, že občané mají právo vědět, co se přesně stalo a kdo v tom “figuroval”. Co si vy myslíte o zřízení parlamentní komise? Zajímali by vás její závěry?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…