Pospíšil (TOP 09): Občané mají právo vědět, co se přesně stalo v kauze H-System a kdo v tom “figuroval”

15.08.2018 10:46

Komentář na facebookovém profilu k možnosti zřídit parlamentní vyšetřovací komisi ke kauze H-System

Pospíšil (TOP 09): Občané mají právo vědět, co se přesně stalo v kauze H-System a kdo v tom “figuroval”
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

V úterý odpoledne jsem se sešel s některými poškozenými v kauze H-System. Když člověk poslouchá celý ten příběh a slyší o všech podivnostech v této kauze, tak se nestačí divit.

Co je ale kromě celého podvodu a okradení lidí hrozné, je jak dlouho se vlečou soudní řízení. Uběhlo 20 let od bankrotu H-Systemu a dodnes soudy definitivně nerozhodly. O to horší mi přijde, že když se skupina asi 60 poškozených před čtyřmi lety obrátila na ministerstvo spravedlnosti s žádostí o odškodnění za průtahy v řízení, tak se od ministerských úředníků každý dočkal odškodnění 2.340,- Kč na osobu. Čtete dobře, něco přes dva tisíce korun. To mi přijde úplně směšné. Dotčení lidé se tak logicky odvolali a otázka výše odškodnění se následně dostala před soudy. No a Ústavní soud nedávno judikoval, že i 119 tisíc korun, což byla nakonec nejvyšší částka přiznaná jedním z obecných soudů, je příliš nízká.

Je třeba si uvědomit, že odškodnění poškozených za průtahy v řízení je jedna z mála možností, jak lidem v kauze H-System může stát pomoct. Vyzývám tak Ministerstvo spravedlnosti a ministra Jana Kněžínka, aby žádosti poškozených pečlivě posoudili a odškodnili je v souladu s judikátem Ústavního soudu odpovídající částkou.

Pochybných věcí, rozhodnutí, postupů i zločinců kolem kauzy H-System je opravdu mnoho. Uvažuji tak, jestli by neměla být zřízena parlamentní vyšetřovací komise, která by veřejně před očima občanů zmapovala vývoj celé kauzy a snad i konstatovala, kde nastaly největší nezákonnosti a kdo je za ně odpovědný. K odsouzení pachatelů by to nevedlo, téměř vše je již promlčené, ale myslím, že občané mají právo vědět, co se přesně stalo a kdo v tom “figuroval”. Co si vy myslíte o zřízení parlamentní komise? Zajímali by vás její závěry?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.