Pospíšil (TOP 09): Praha finančně podpoří své příspěvkové organizace

25.05.2023 8:19 | Tisková zpráva

Pražští radní schválili formou úpravy rozpočtu hlavního města na rok 2023 využití finančních prostředků z fondu finančního vypořádání příspěvkových organizací hl. m. Prahy pro Národní kulturní památku Vyšehrad ve výši 450 000 Kč a pro Symfonický orchestr hl. m. Prahy ve výši 4 000 000 Kč a dále možnost čerpání financí z fondu investic pro Studio Ypsilon ve výši 480 000 Kč.

Pospíšil (TOP 09): Praha finančně podpoří své příspěvkové organizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Národní kulturní památka Vyšehrad, Studio Ypsilon a Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK patří mezi kulturní instituce celonárodního významu. Každý rok konají originální kulturní akce, které lákají na tisíce zájemců z řad zahraničních i českých turistů. Jsem proto moc rád, že jejich snahu můžeme za hlavní město podpořit nikoliv pouze symbolicky, ale konkrétní finanční výpomocí," říká Jiří Pospíšil, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury a dodává: „Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK například chystá vystoupení se světoznámou sopranistkou Sarah Traubel nebo klavíristkou Alicí Sarou Ott. Na Vyšehradě tento rok mimo jiné chystají velkolepou celodenní historickou akci, která připomene ve své době významný Pražský mírový kongres, od jehož konání letos uplyne 210 let. A to jsou věci, které stojí za to podpořit.“

„Kultura a historie jsou oblasti, kde bylo hlavní město vždy aktivní a za mého vedení to bude pokračovat. Proto považuji i tuto finanční pomoc za přínosnou,” uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí

Příspěvková organizace hl. m. Prahy Národní kulturní památka Vyšehrad požádala o čerpání 450 000 Kč z fondu finančního vypořádání, tedy z úspory finančního příspěvku z minulých let, a to na financování kulturních akcí, které se tento rok konají. Jedná se o zajištění tradiční historické výroční akce, v jejímž rámci se oživuje vojenská minulost Vyšehradu a pražských měst obecně. Dále budou finance využity na šermířské setkání na Vyšehradě. A část příspěvku poslouží také na autorskou výstavu skla Jiřího Pačínka nazvanou Skleněná Gorlice. Jedná se o unikátní projekt prezentující české umělecké sklářství v prostorech vyšehradského podzemí.

Finanční prostředky budou použity například na úhradu programu, propagaci, úhrady odměn brigádníkům, ubytování protagonistů a další náklady neinvestičního charakteru nezbytné pro úspěšné pořádání těchto kulturních akcí.

Částku 4 000 000 Kč z fondu finančního vypořádání hodlá využít další městská příspěvková organizace, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, na financování celkem pěti kulturních akcí. A to zejména na krytí nákladů spojených s účinkováním externích umělců na koncertech pořádaných organizací, konkrétně se bude jednat o klavírní recitál Ozvěny života, koncert Dvoudenní Lásky čas, mimořádný koncert TATA BOJS & FOK v Obecním domě a dále o dvoudenní zahajovací koncert Maxima Vengerova a Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK nebo o dvoudenní Vánoční oratorium.

Příspěvková organizace hl. m. Prahy Studio Ypsilon pak řadě požádala o povolení čerpat finanční prostředky z fondu investic ve výši 480 000 Kč. Finance poputují na generální opravu řízení sálového osvětlení obou divadelních sálů Studia Ypsilon, která vyřeší téměř havarijní stav starých ovládacích panelů. A dále je v plánu generální oprava elektrifikovaných částí dekorací dvou inscenací, jejichž stáří je 13 a 20 let a v současné době již ne zcela splňují bezpečnostní předpisy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.