Pospíšil (TOP 09): Praha poskytne pět milionů na podporu filmového průmyslu v metropoli

24.10.2023 6:23 | Tisková zpráva

Radní hl. m. Prahy na pondělním zasedání schválili poskytnutí finančních prostředků Pražskému audiovizuálnímu nadačnímu fondu formou daru ve výši pět milionů korun.

Pospíšil (TOP 09): Praha poskytne pět milionů na podporu filmového průmyslu v metropoli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Tento nadační fond podporuje prezentaci hlavního města prostřednictvím audiovizuální tvorby, udržitelný rozvoj lokálního audiovizuálního průmyslu a motivuje české i zahraniční produkce k naplňování principů green filmingu. Zásadní podmínkou podpory je, aby Praha v natáčeném díle představovala skutečně Prahu.

„Jsem přesvědčen, že je pro Prahu a její prezentaci podobná investice klíčová a věřím, že právě díky daru pěti milionů korun, který dnes rada schválila, podpoříme další velmi kvalitní audiovizuální projekty,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury Jiří Pospíšil.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

„Věřím, že schválená podpora přispěje jak k propagaci Prahy, tak bude mít pro hlavní město i sekundární finanční přínos,“ doplňuje primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Radní hl. m. Prahy na svém zasedání schválili poskytnutí pěti milionů korun pro Pražský audiovizuální nadační fond, který následně rozděluje finanční prostředky pro celovečerní filmy určené jak k zahraniční distribuci v kinech, tak i pro projekty a seriálové formáty vysílané na zahraničních televizních stanicích, případně šířené prostřednictvím VOD a předplacených streamovacích služeb. Jednou z důležitých podmínek je, aby Praha v natáčeném audiovizuálním projektu představovala Prahu, a nikoli jiné město.

Nově fond podporuje ve zvláštních výzvách také studentské projekty s potenciálem účasti na zahraničních festivalech. V uplynulých dvou letech byl fondem audiovizuální průmysl podpořen částkou devíti milionů korun a finance putovaly například na dramatický příběh osmadvacetiletého Tomáše s názvem Vlny, jež se odehrává v totalitním Československu v rámci neklidných let 1967 a 1968; My čtyři - celovečerní dokumentární portrét rodiny žijící v Praze - nebo film Prezidentka, ve kterém hlavní roli hlavy státu ztvárnila Aňa Geislerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…