Pospíšil (TOP 09): Pražané projevili velký zájem o novoroční zvýhodněné vstupné

03.01.2024 20:07 | Tisková zpráva

Hlavní město připravilo novoroční překvapení pro své obyvatele, kdy měli příležitost po celý první lednový den roku 2024 využít zvýhodněné vstupy na oblíbená místa v metropoli, která spravují městské organizace.

Pospíšil (TOP 09): Pražané projevili velký zájem o novoroční zvýhodněné vstupné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

A podle aktuálního vyhodnocení byl zájem Pražanů o akci značný. Jen do Zoo Praha přišlo téměř 13 500 lidí, přes tři tisíce jich dorazilo do botanické zahrady v Troji a další tisíce zamířily do střešovického Muzea MHD a pražských věží.

„Jsem nadšen, jak Pražané přijali náš novoroční dárek a rozhodli se strávit první den v roce objevováním našich krásných památek a zajímavých míst ve městě. Těší mě, jak úspěšná tato akce byla. Za mě je to rozhodně cesta, jak udělat radost našim občanům bez potřeby drahých a pro zvířata extrémně stresujících ohňostrojů. Doufám, že se novoroční zvýhodněné vstupné stane novou pražskou tradicí,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury Jiří Pospíšil.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39623 lidí

Praha stejně jako v minulých letech neorganizovala novoroční ohňostroj, místo toho však měli Pražané poprvé příležitost navštívit o státním svátku za symbolickou jednu korunu, nebo za zvýhodněné vstupné hned jedenáct zajímavých míst v metropoli. A zájem byl skutečně velký.

Pražská zoo za jediný den přivítala přesně 13 499 návštěvníků a obrovský zájem vzhledem ke své kapacitě zaznamenalo také Muzeum MHD ve Střešovicích, jehož branami prošlo 1051 lidí, tedy 18x více než v před rokem, kdy jich bylo 57. Při stejném srovnání zaznamenala velké navýšení příchozích také botanická zahrada v Tróji, kterou první letošní den navštívily více než tři tisíce osob, zatímco loni jich bylo v řádu stovek.

Také historické objekty ve správě Prague City Tourism, které se nacházejí v centru Prahy, zaznamenaly 1. ledna 2024 nárůst návštěvníků oproti stejnému dni v loňském roce, konkrétně to bylo o 43 procent. Zatímco loni přišlo do osmi památek celkem 6658 osob, tentokrát jich bylo 9540.

Konkrétně Staroměstskou radnici navštívilo 2371 osob (loni jich bylo 2183), na Petřínskou rozhlednu vylezlo 2202 lidí a do sousedního Zrcadlového bludiště na Petříně jich dorazilo 1532. Malostranskou mosteckou věž si pak 1. ledna 2024 prohlédlo 441 návštěvníků, Novomlýnskou vodárenskou věž 831, Prašnou Bránu 666, Staroměstskou mosteckou věž 984 a Svatomikulášskou městskou zvonici navštívilo celkem 513 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…